1. srpna 2011

Sebekázeň

S kázní nebo jak mám raději slovo s disciplinou bojuji dlouho, často a sadomasochisticky rád.
26. Martincův zákon je o Kázni, dnes se zkusím podívat na toto téma trochu hlouběji. Jako pomocník mi bude můj Morning Coach J.B. a jeho kompas k tomuto tématu.

Self-discipline dogs watching a catSebekázeň není vrozená, ale dá se jí naučit.
Sebekázeň je zásadní dovednost, protože nám pomáhá dělat věci, které potřebujeme nebo musíme.
  1. Zbavte se lenosti. Když si budeme volit cesty nejmenšího odporu, akorát si připravíme moře výmluv, jak se z toho snadno dostat ven.
  2. Vyhýbejte se televizi. Platí to i pro hraní a sociální sítě. Kolik zbytečného času jsem tam už strávil? Nepočítaně. Je super, když si na hraní vyhradíte stejný čas jako na sport a své oblíbené TV programy sledujte offline (stáhnout nebo z archivu) nezůstávejte otrokem TV programu.
  3. Naučte se sebekázni. Ano, sebekázni se dá naučit, není vrozená. Udělejte z ní zvyk / rutinu.
  4. Ujišťujte se. Opakujte si, proč to děláte, jako mantru. A když nevíte jakou? Zkuste tuto univerzální: "Budu se soustředit na úkol a dokončím jej!"
  5. Myslete pozitivně. Dávejte si pozor jak v duchu k sobě mluvíte, podvědomí je mrcha a jakmile začnete zavrtávat červíčka pochybnosti, tak celé snažení jde ...
  6. Udělejte si odstup. Pokud se spojuje s úkolem strach, udělejte si odstup a dejte do toho to nejlepší, co ve vás je. Neohlížejte se na to, jaký bude výsledek nebo co si jíní o tom budou myslet.
  7. Prostředí. Mějte v okolí vše co je potřeba. Nedovolte různým vyrušením, aby zhatili váš cíl. Okolí má pracovat pro vás, ne vy pro něj a k tomu patří pořádej a že vždy snadno najdete, co hledáte.
  8. Využijte systém. Systém pomáhá dokončit, co děláte - Getting Things Done. Organizování, měření, žurnálování, to vše vám pomůže dostat se do cíle.
A doplním jak je u Morning Coach zvykem pár otázek:
  • Jsem disciplinovaný? Mám sebekázeň, abych dotahoval věci dokonce?
  • V čem jsem disciplinovaný? Co potřebuji, abych bul více disciplinovaný?
  • Hledám snadné řešení? Proč? Proč ne?
  • Co si říkám v duchu? Mluvím k sobě pozitivně? Pokládám sám sobě správné otázky? Mám rád odpovědi, které od sebe dostávám?
  • Jak se cítím, když dokončím úkol? Jak se cítím, když nedokončím úkol? Jak se cítím, když se snažím o dokonalost a nedaří se mi dokončit co si naplánuji? Jak to můžu změnit?
  • Jaké jsou mé zlozvyky? Jaké jsou mé dobré návyky? Na čem bych měl zapracovat? Co bych měl změnit nebo přehodnotit?
  • Mám po ruce systém, který mi pomáhá být disciplinovaný a dosahovat mých cílů? Jaké systémy mi vyhovují? Co bych měl změnit, zrušit nebo přehodnotit?
Zkuste si stoupnout na pár chvilek před zrcadlo a vyzkoušejte si pozitivní mluvení sám k sobě. Abyste věci dotáhly do konce nemusí být dokonalé, prostě je udělejte. Zapracujte na svém prostředí, aby bylo produktivní a byla radost v něm tvořit. Zkuste aspoň jeden den v týdnu vypnout TV (odpojte kabel z přístroje) a využijte ten získaný čas na něco pozitivního. Když to jde jeden den, půjde to i dva, ... Schválně si zkuste psát, kolik času jste nestrávili u televize.

Mimochodem všimli jste si, proč tolik lidí sleduje správy mezi 19. a 20. hodinou? Televize z toho prostě udělala zvyk, nám se ten zvyk líbí, akceptujeme ho. Kolik žen dvakrát týdně usedá před Ordinaci v růžové zahradě? Co všechno dokáži změnit, odsunout nebo upravit, aby se mohly dívat?

Tip na závěr: TV se dá dnes sledovat i v posilovně na bežícím pásu.

zdroj: Glossinger, J.B. MC1146 Self Discipline. MorningCoach 3.0: 2011. [online], citace 12.4. 2011. Dostupný na www: [http://www.morningcoach.com/system/media/workbook/1302573096_MC1146eb.pdf]

Žádné komentáře: