6. srpna 2011

Chunking

Multitasking není právě to pravé ořechové, jak dělat věci pořádně. Někdo říká, že žena dokáže dělat více věcí současně, ale já rozhodně ne. Často si připadám jako špatně napsaný algoritmus na prohledávání stromů, který neví jestli do šířky nebo do hloubky a zapomíná, kde už vlastně byl.
Don't Multi-task When You Can Use ChunkingDon't Multi-task When You Can Use Chunking (volně přeloženo: nedělej víc úkolu najednou, když si je můžeš nasekat).

John Reh navrhuje chunking (kouskování nebo sekání dříví na polena), což znamená rozdělte si den do několika segmentů. Nejvíce vás totiž během dne nezdržuje rozmanitost úkolu, nýbrž jejích neustálé přerušovaní a následné znovu začínání. A čím lepe se člověk může soustředit na jediný úkol, tím lépe jej udělá.

Jak začít?
Vyberte si jeden úkol, třeba report co musíte napsat a vyčleňte si na něj 30min. Vypněte mobil a eliminujte veškeré rušivé elementy, pověste si na dveře, že si nepřejete být rušen a plně se věnujte úkolu. Stejně tak postupujte u ostatních úkolů. Například poštu čtěte jen maximálně 2x denně jinak ji nekontrolujte a zrušte si jakékoliv notifikace na nové e-maily. Nikdy není nic tak horké, jak se to uvaří, a ten čas, co ušetříte vyrušováním, je k nezaplacení.

Snažte se prodlužovat pracovní segmenty a jejich počet.

Tip: Pokud jste v kanceláři s více lidmi, dejte si na uši sluchátka a pusťte si nějakou nerušivou podkresovou hudbu k práci, třeba nějaký instrumentální soundtrack.

source: http://management.about.com/od/yourself/a/chunking1106.htm

Žádné komentáře: