27. července 2011

Obklopte se lidmi typu "jak to jde"

Jací lidé vás ve vašem soukromém nebo pracovním životě obklopují? Říkají vám: "to nejde", "není žádný způsob jak to", "to je nesmyslný úkol". Dovolíte těmto lidem, aby určovali, co je a co není možné?

Nejeden manažer řeší problém, který je v Česku známým nešvarem, zaměstnanci hledají důvody, proč nemůže být něco uděláno. Na druhou stranu, najít zaměstnance, který umí přijít s řešením, je mission impossible.
SmoulaTo nejde, to je nesmysl, to je nemožné, nemám rád, ne, ne, ne, ...
Dr. Anthony [ANTHONY, R., 2005:s68-69] radí, aby byl člověk opatrný jakými lidmi se obklopuje, protože do značné míry ovlivňují jeho kreativitu, ač už si to uvědomuje nebo ne. Negativita druhých je velice nakažlivá, ať už v kanceláři, ve vztahu, v rodině nebo obchodě. Lidé, kteří jsou přesvědčeni, že něco nejde, si to nenechávají sami pro sebe a chtějí dokázat, že mají pravdu. Protože lidé, kteří vědí, jak to udělat, nekecají a udělají to bez obecenstva.

V podnikání neplaťte lidem, kteří vám říkají, že něco nejde. O tom, proč něco nejde, si můžete přemítat sami. Je velký komfort si takového negativistu ještě vydržovat. Obklopte se sebevědomými lidmi, kteří vám řeknou jak má být práce udělána nebo problém odstraněn. Učte je, že mají hledat řešení, ne problémy. Silný vůdce stanoví cíle a pak dělá vše pro jejich splnění. Pokud se lidé kolem vás naučí stanovovat cíle, a to ne na základě svých předpokládaných schopností, ale na základě vašich zadání, budete silným leaderem a lidé kolem vás se stanou vysoce výkonnými.

Vše začíná od nás samých a našeho sebevědomí. Když si věříme, přeneseme tuto víru či důvěru i na ostatní. Tak lze vykonat věci, o kterých jiní ani nesní.

"Schází-li se v malých skupinkách a baví se šeptem, je zjevné, že mezi velitele a vojáky se vloudila nedůvěra." [SUN-C', 2008:s63]

Strategie modrého oceánu radí jednoduchý způsob, jak zatočit s brbláním. Určit, kdo je hlavní brbla, a toho izolovat a umlčet. Současně je potřeba vyzdvihnout přede všemi lidi typu "jak to jde".

zdroje:
ANTHONY, R. Beyond Positive Thinking: No-Nonsence Formula For Getting The Result You Want. Morgan James Publishing, 2005.
SUN-C'. Umění války. B4U, 2008. 100s. ISBN: 978-80-903850-6-0.

Žádné komentáře: