15. června 2012

25 kroků jak být pohledný, zdravý a šťastný

Tyto tipy můžete najít na závěr Cashellovi knihy The Emotional Diet v kapitole: "25 Simple Steps to Keep Yourself Trim, Healthy & Happy." Dva tipy jsem vyřadil z mého osobního přesvědčení, že mléčné výrobky jsou jeden velký podvod.

Dechová cvičení 3x denněZkuste 3x denně dechová cvičení: 10x hluboký a pomalý nádech a ještě pomalejší výdech. Nakonec se nezapomeňte usmát.

1. Vyhněte se bezmyšlenkovitému jedení.
Nedělejte více věcí najednou. U jídla se věnujte jen jídlu, jezte na místě k tomu určeném.

2. Jděte spát s prázdným žaludkem.
Večeře by měla být malá podle hesla: "Snídejte jako král, obědvejte jako princ a povečeřte jako chuďas." Poslední jídlo by mělo být tři hodiny před spaním. Mám často problém, když nejdu spát a přetáhnu tuto dobu, většinou za to může televize nebo nějaká online aktivita, která však, zas tak důležitá není.

3. Jděte spát šťastní.
Použijte EFT (budu se mu věnovat v některém příštím příspěvku), psaní deníku nebo jinou techniku, která vám pročistí mysl jako Ho'oponopono.

4. Snídejte.
Zdravá, vydatná snídaně nastartuje ráno metabolismus a doplní energii na celý den. Pokud ráno začnete s ovocem a zeleninou, pomůže vám to s plánováním jídla po zbytek dne. Osobně mám rád ovesnou kaši a jeden grep nebo fazole se zeleninou.

5. Vychutnejte si pocit prázdného žaludku.
Mnoho lidí má pocit uspokojení spojen z plným žaludkem, což způsobuje, že jí, aniž mají skutečně hlad. Pokud se vám povede navodit si pocit uspokojení s prázdným žaludkem, tak se snadno zbavíte touhy přejídat se. Je fakt, že mám sám rád pocit, kdy se cítím lehce a tělo poslouchá, to jsem však už dlouho nezažil.

6. Zhluboka se 3x nadechněte než začnete jíst.
Dechová cvičení byste měli dělat alespoň 3x denně a jídlo je skvělý moment dne, který vám to připomene. Pokud se dechovým cvičením uvolníte a zbavíte vnitřního napnutí, které je častým důvodem, že se přejíte.

7. Vyhýbejte se bílým věcem.
Cokoliv z bílé mouky a bílého cukru je váš nepřítel, tzv. bílá smrt.

Wasa - celozrnny chlebTakto vypadá skutečně celozrnný chléb. Mám rád značku Wasa.
8. Plánujte jídlo s ovocem a zeleninou.
Pokud máte za den sníst jeden grep a dvě jablka, uvidíte, že na jiné - nezdravé - věci už nebude mít čas. V každém z hlavních jídel (oběd, večeře) mějte velkou porci zeleniny.

9. Nikdy nejste z hrnce nebo pytlíku
Dejte si porci na samostatný talíř, jinak se přejíte, aniž si toho všimnete.

10. Jezte jako francouzi
Tedy pomalu a dlouho, vychutnávejte si jídlo po malých soustech.

11. Cvičte brzy ráno
Nastartuje to váš metabolismus a současně máte málo cukrů, proto tělu nezbude než likvidovat tuky.

12. Modrá je dobrá
Nejlepší barva na zklidnění chuti k jídlu, proto je dobré mít modrou barvu tam, kde jíte.

13. Pusťte si uklidňující hudbu
Hudba vás zklidní a budete jíst pomaleji.

14. Jezte pomalu
Rychle jedení signalizuje tělu, že se bude muset připravit na kritickou situaci a ukládá rovnou do tuků na horší časy jako obranný mechanismus.

15. Používejte malý talíř
Efekt asi netřeba dále rozvádět. Mám takový malý se Spidermanem, tím je můj oblíbený.

16. Pravidlo pěsti
Žaludek má objem asi jeden litr a může se zvětšit až 4x. Jeden litr je stejny objem jako má vaše pěst, zkuste si porci porovnat se svou pěstí.

Pravidlo pesti - objem zaludku je jako pestTest porce před jídlem. Objem žaludku je přibližně velký jako pěst a může se roztáhnout až na 4-násobek.
17. Pastičky v restauracích
Když jíte v restauracích, tak často nevidíte, co všechno bylo použito při přípravě jídla (olej, máslo, sýr). Pohlídejte si velikost porce a nebojte si nechat jídlo zabalit sebou domů. Stejně tak můžete poprosit o light verzi jídla.

18. (s tímto u Cashella nesouhlasím)
19. (s tímto u Cashella nesouhlasím) ... prostě o mléčných výrobcích si myslím svoje

20. Jezte oříšky
Malá hrst oříšků je skvělý přísun zdravých tuků a bílkovin. Miluji mandle a vlašské ořechy. Jen nechápu proč jsou ty vlašské ořechy tak drahé, když to roste u nás.

21. Jídlo vždy na pravé straně
Pravá část mozku je emocionální (kreativní) a řídí levou část těla, levá zas racionální (logická) a řídí pravou část těla. Fakt to funguje a lehce poznáte - po troše cviku - jestli člověk lže podle toho, kam se dívá. Tak při jídle to můžeme tělu, co nejvíce zkomplikovat a utlumit emoce i umístěním jídla na talíři.

22. Dostatek spánku
Opět unavený a vyčerpaný člověk je v obranném režimu - ukládání do tuků.

23. Pečujte o sobe jako o svého psa nebo kočku
Když příště budete něco jíst, zeptejte se sami sebe: "dal/a bych tohle svému miláčkovi".

24. Pijte více vody
Většina populace je chronicky dehydratovaná. Přičemž voda je základ pro hladký chod metabolismu a přeměnu potravy v energii, ne tuky.

Filtracni konvice BritaNejlepší zkušenosti mám s filtrační konvicí Brita, stačí vám základní model a filtry měnit za 1-2 měsíce. Konvice se dokonale vyplatí a budete pít více vody, a to je oč tu běží.
25. Jezte více, abyste vážili méně
Potraviny bohaté na vodu jako ovoce a zelenina, můžete jíst ve velkém množství. Tělo je dokáže zpracovat velmi efektivně za 40min. Pro srovnání maso potřebuje 8h na strávení. Ještě jedna poznámka, kterou jsem zachytil v dokumentu Raději vidličky než nože. Jakmile je jídlo smažené, tak žaludek nedokáže odhadnou energetickou hodnotu porce a pocit nasycení se dostavuje výrazně později než odpovídá kaloriím.

zdroj: Cashell, B. The Emotional Diet: How To Love Your Life More And Food Less. Fountain Hill Publishing: 2009. ISBN: 978-0981882307.

Žádné komentáře: