19. května 2014

Game of Thrones S04E07: Mockingbird

Moje hodnocení: 60% [klid před bouří]
Tři slova popisující epizodu: Srdce je zde. (Hound, lekce první)
Počet shlédnutí: 2x

Nezapomeňte epizodu hodnotit na:
Název epizody Mockingbird (Drozd Mnohohlasý) ~ "malý ptáček" odkazuje také na Sansu:
Hound/Ohař: [Hra o trůny, Sansa] “Nějaká septa tě dobře vycvičila. Jsi jako jeden z těch ptáků z Letních ostrovů, víš? Malý, hezký, mluvicí ptáček, co opakuje všechna milá slovíčka, která tě naučili říkat.”
Malíček má právě drozda ve znaku a nosí jej jako brož. Ten překlad bez kulturního kontextu je poměrně obtížný, v Hunger Games je varianta Mockingjay.

HBO Game of Thrones s04e07: House Stark Pie Hot Pie připravil vylepšenou verzi svačiny pro Aryu.
Kupodivu venkovské scény fungují skvěle, jsou vypointované. Jak večeře Brianne a Podricka, kde potkají Hot Piee. Hot Pie se připomene svými hláškami o tom, že když má někdo brnění, musí být rytíř a Winterhell. Podobně funguje Hound a Arya a jejich lekce anatomie a šití.

Tou dobou na Zdi. Všechny scény s Jonem jsou skvělé a když je v tom ještě ser Alliser Thorne, tak je tam to správné napětí. Ghost je zpět a Král za Zdí se blíží.

HBO Game of Thrones s04e07: Red ViperKaždá scéna s Tyrionem je naprosto boží. Scéna Red Viper a Tyrion je přesně podle knihy i ten příběh jak Cersei trápila Tyriona už od narození.
King's Landning přidává dozvuk minulého dílu. Cersei má svého šampiona. Bronn má manželku a nakonec i Tyrion najde spřízněnou duši.

V kontrastu s tím je Daenerys, která si udělá lékařskou prohlídku Daria a pošle jej do Yunkai. Začínám tušit, kam to vede. Medvídek začne žárlit a udělá nějakou blbost.

Poslední královská linka je na Dragonstone, mimo dokonalých ňader Melisandre, netuším, kam tvůrci s touto scénou směřovali. Možná jen chtěli, aby divák nezapomněl, že má Stannis manželku a Shireen matku, která je dokonale neatraktivní a mimo.

HBO Game of Thrones s04e07: Evil SansaJe vidět, že se Sansa od Joffreyho něco naučila, měla by být vděčná. Konečně si to mohla vyzkoušet na Lordu Robinovi.
Scéna z Vale má nádhernou výpravu. Zasněžená zahrada a malý Winterfell, který Sansa staví, jsou dokonalé a nějak takto jsem si to v knize představoval. Sansa stále více roste do krásy a přerostla nám i Malíčka. Jsem zvědavý, jak to seriál zvládne s Lysou, v knize ten volný seskok probíhal trochu jinak.

Teď budeme 14 dní čekat na nadupaný závěr. Bude mít bitva na zdi celou jednu epizodu jako Blackwater S02E09?


Poznámka pod čarou

  • V úvodních titulcích není Vale ani Dragonstone, za to tam je Winterfell, Dreadfort a Bravos, které v celém díle nevidíme. Více na The Joffrey of Podcasts.
  • Moutain nevypadá tedy výrazně starší jako Hound. V seriály už tři herci hráli Gregora Clegane známého jako Mountain (Hora).
  • Tři herci taky hráli malého Tommena, postupně jej zestaršovali, aby scény s Margaery nevypadali moc úchylně.
  • Kdo teď bude krmit otravného Robina?! Sansa? Malíček?!!
  • A jak Malíček vybruslí z vraždy své novomanželky?

Žádné komentáře: