8. května 2014

37. Martincův zákon: Umění se vymáčknout

Při psaní diplomky mě občas, tedy více než občas, přepadne frustrace. Vím co chci říci, myslím, že vím jak to říci, ale když si to pak po sobě přečtu, tak si připadám jak lama. Obdivuji lidi, jejichž citáty zná každý. Povedlo se jim dostat podstatu do jedné věty. Mým největším vzorem dokonalého sdělení je Umění války od gen. Sun Tzu. Ten měl však výhodu, psaním na bambusové tyčinky byl už dopředu omezen, tak mu nic jiného nezbývalo. Moje diplomka má mít aspoň 60 stran A4, na bambusových tyčinkách se to odevzdat nedá.

Následující citát se mi moc líbil v prezentaci Petera Ludwiga [ulož.to]  k jeho knížce Konec prokrastinace. Jinak Petrovi prezentace jsou perfektní zejména po technicko-vizuální stránce.

Pokud to neumíš vysvětlit jednoduše, nerozumíš tomu dostatečně dobře. --Albert Einstein "Pokud to neumíš vysvětlit jednoduše, nerozumíš tomu dostatečně dobře." --Albert Einstein, [zdroj: quotespedia.info]

Aby se člověk stal expertem v nějaké oblasti, potřebuje jí věnovat aspoň 10tis. hodin (dejme tomu 5 let). Jak v jednom rozhovoru uvedl Bill Gates [YouTube], těch 10tis. hodin není zadarmo. Po prvních 50 hodinách odpadne prvních 9%, protože se rozhodnou jinak. Po dalších 50 hodinách odpadne opět asi 9%, takže, co z toho plyne? Expert nemá jen pevnou vůli, ale také se 200-krát rozhodl věnovat se vybrané oblasti. A to už musí být opravdu zapálený nadšenec.

Tak nezbývá než si užívat nedokonalosti, nevědomosti a tápání tak dlouho, než to bude 10tis. hodin a nebo se prostě rozhodnout pro něco jiného, co mě bude více naplňovat.

Jeden podobný zákon, který se věnuje síle jednoduchosti: 9. Martincův zákon: KISS »

P.S.: Je to prokrastinace, když na blog v jednom tahu napíšu to, co mi v diplomce trvá týden? Dejme tomu, že to je taková raní rozcvička před akademickým psaním, takové zahřátí.

1 komentář:

JS řekl(a)...

Nejhorší je tento obrázek sedía spousty profesorů a lektorů na vysokých školách ;)