6. srpna 2013

Operace Haswell

Už více než rok se básní o nové architektuře procesorů Haswell. Neslibuje se sice nárůst výkonu, ale o to větší efektivita provozu a výdrž baterie. Jelikož mám teď ultrabook Asus Zenbook UX31E (i7/4G/256G SSD) a slouží poměrně dobře druhým rokem, rozhodně zůstanu věrný ultrabooku.

Asus Zenbook Infinity
První volba padla na přímého pokračovatele Asus Zenbook v podobě nádherného Infinity. Jenže mé nadšení zchladila deklarovaná cena 2.199 EUR (cca 57tis. Kč, zdroj) a dostupnost až v listopadu 2013, a to se říká, kdo ví jestli.
Asus Zenbook InfinityAsus Zenbook Infinity: celé tělo je pokryto luxusním Gorilla Glass.

Rozhodl jsem se tedy podívat jaké mám alternativy. Evidentně se nevyhnu Windows 8 a doteková obrazovka se stává standardem.

SONY VAIO Pro 13
Karbonový ultrabook s hmotností kolem 1kg. Dá se pořídíit i bez dotekové obrazovky, ale má nějaké mouchy, jak jsem se dověděl z diskuzí zklamaných zákazníků:
  • nevyřešený problém s Wi-Fi,
  • při zátěži hlučný vetrák.
SONY VAIO Pro 13SONY VAIO Pro 13: karbonový, lehký, pružný, hlučný, teplý.

No nebude to žádná sranda si vybrat. Tento kousek je dostupný od konce července a jakmile si přidám RAM na 8GB, procesor i7 a disk aspoň 256 GB, tak jsem hned ke 40tis. Kč.

Samsung Ativ Book 9 Plus
Tento ultrabook je hodně sexy při pohledu z boku. U nás se zatím neprodává, ale je patrné nadšení z baterie přes 10h. Cena však bude asi taky vysoká.
Samsung Ativ Book 9 PlusSamsung Ativ Book 9 Plus: uvedení 18. srpna a cena od 28tis. Kč. [zdroj].
Nezbývá než počkat, až bude více informací a zkušenosti uživatelů z praxe.

aktualizovano 15.9. 2013: Nakonec jsem to nevydržel a po návštěvě značkové prodejny Lenovo, jsem si pořídil IdeaPad Yoga 13 notebook (pod 30tis. s 8MB RAM a 256GB SSD disk), ať se jde Haswell vycpat tento rok. Mají problém s ovladači, odkládají launch notebooku až na Win 8.1, a to jsem navíc v posledním živě slyšel, že vysoké rozlišení monitorů bude ještě oříšek, pokud používáte externí monitory - 90% mého času. Kluci v Microsoftu taky zaspali.

Lenovo IdeaPad Yoga 13 silverLenovo IdeaPad Yoga 13: i7 3537U Ivy Bridge, multidotykový 13.3" 1600x900 IPS, RAM 8GB, SSD 256GB.
+ Skvělé povrchové materiály (matné, měkké, nestudí). +Super klávesnice oproti Asus Zenbook. + Nejlepší pozice je jako střecha na obrázku, zabírá málo místa a na sledování filmů je to prostě boží. - Výdrž baterie jen 4h.

Žádné komentáře: