15. dubna 2013

Game of Thrones S03E03: Walk of Punishment

Moje hodnocení: 75% [nadprůměrná epizoda]
Tři slova popisující epizodu: Riverrun, pokladna a pověst.
Počet shlédnutí: 2x ... brzy ráno po premiéře a večer s titulky.

Game of Thrones S03E03: Black Fish TullyBlack Fish Tully, jedna scéna poví o poměrech v Riverrunu vše.
Část s možnými spoilery, ale ne zas tak moc!
Úvod nás zavede do Riverrunu, rodiště Catelyn Stark. Super scéna zapálení pohřební lodě s lordem Hosterem Tully. Riverun nás seznámí se strýcem (Black Fish) a bratrem Edmurem Tully. Chytře jsou při jedné scéně popsány povídačky, které kolují o Robu Starkovi, tady je to krásné zasazení semínka, které se má vyplatit asi při finále letošní seazóny.

V King's Landing Tywin Lanister svolá zasedání rady, hra s židlemi je dokonalá. Tryrion je boží jak se culí a dostane na starosti prázdnou pokladnu. Páže Podrick za záchranu Tyrionova života dostal opravu pěknou odměnu - formou nevšedního zážitku. Little Finger odjíždí a tituly se mu jen množí.

Hot Pie si našel místo, jeho loučení s Aryou je dojemné, ale to jen krátký okamžik, kdy ji vidíme. Stejně tak John se vydává s útočnou jednotkou na Castle Black. A Sam je svědkem narození hodně důležitého chlapečka. Dany se v hlavě asi rodí plán, zatím ji všichni podceňují. Theon Greyjoy zažije asi pěknou psychologickou masáž, komu může věřit, kdo je s ním a kdo proti němu a kde to vlastně je?

Jaime pozná, že je reputace někdy dobrá a jindy zase na škodu: "co udělat s nejlepším šermířem Westerosu?" (mimochodem o Reputaci jsem nedávno blogoval).

Hypotéza: Kdo jsou rodiče Johna Snowa?
Při posledním poslechu A Pod of Casts se rozebírala na netu spekulovaná hypotéza o skutečných rodičích Johna Snow. Základem této teorie je, označení, které pro Johna používal Ned Stark: "My blood." (má krev), ale nikdy "My son." (můj syn). Jeho sestra Lyanna Stark byla unesena (nebo utekla) Rhaegarem Targaryenem, což vedlo k rebelii, která vyústila ke svržení Targaryenů a nástupu Roberta na železný trůn. Spekuluje se o tom, že Lyanna byla znásilněna (dobrovolně oplodněna) Rhaegarem a výsledkem je poloviční Targaryan a poloviční Stark - John. Lyanna umře při porodu (nejasné okolnosti) a  Rhaegar  je zabit Robertem Baratheonem. Důsledky této informace jsou asi jasné, proto ji Ned Stark mohl držet v tajnosti za každou cenu, Robert by chtěl Johna zabít asi jako první. Daenerys Targaryen by byla teta Johna Snowa. [Více teorií v angličtině.]

P.S.: V dnešním díle, když Ser Barristan Selmy vzpomíná na Rhaegara, tak o něm mluví hezky a nezdá se, že by byl typ, co jen tak někoho znásilňoval.

4 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Je to Podrick, ne Cedrik, ten je v Harry Potterovi:)

Jan Martinec řekl(a)...

Díky, už jsem si to našel: "Podrick Payne is the squire of Tyrion Lannister. He is from a cadet branch of House Payne. He is a very quiet boy. He is twelve years old." [http://awoiaf.westeros.org/index.php/Podrick_Payne]

chizuelle řekl(a)...

Nechci šťourat, ale Daenerys by byla Jonova teta a ne sestra. Rhaegar byl její starší bratr. Ale jinak super ;)

Jan Martinec řekl(a)...

Ano, samozřejmě teta. Děkuji.