11. dubna 2013

32. Martincův zákon: Reputace a čest

Lois McMaster Bujold Civilní službaČeský cover knihy Civilní služba, 9. z 10ti dílné série Dobrodružství Milese Vorkosigana od Lois McMaster Bujold.
Když jsem četl sci-fi sérii Dobrodružství Milese Vorkosigana, poslední díly se skoro podivně protnuly s mým životem. Našel jsem velké zalíbení v 9. knize (Civilní služba), která je nejméně akční, ale o to více je v ní životní pravdy.

"Reputace je to, co o tobě vědí ostatní, ale čest je to, co o sobě víš sám. [BUJOLD, 2006]"

"Myšlenky lidí nedokážeš kontrolovat - to by tu už někdo udělal dřív. Nemůžeš se snažit ovlivnit to, co si myslí každý idiot kolem tebe. [BUJOLD, 2006]"
"Ale jestli bys chtěl ode mě poradit, podle svých zkušeností ti radím, hlídej si svou čest. Ať se s tvojí reputací děje, co chce. A přežij ty parchanty! [BUJOLD, 2006]"

"... není neužitečné mít pověst nebezpečného muže, který dokáže kvůli svým zájmům zabít. Vlastně by ti to mohlo i prospět."
"Prospět? Copak tobě se někdy hodilo, že ti říkali Komarrský Řezník?" opáčil dotčeně Miles.
Jeho otec přivřel oči a napůl v pochmurném pobavení a napůl uznale. "Zjistil jsem, že mé pocity kolem té přezdívky jsou... smíšené. Ale ano, tu reputaci a její účinek jsem občas využil, když jsem potřeboval zatlačit na zvlášť odbojné muže. Proč ne, zaplatil jsem za ni. [BUJOLD, 2006]"

V mládí jsem si hodně zakládal na tom, co o mě říkají druzí. Časem jsem přišel na to, že důležitější je, jak si dokážu já sám vážit sebe a jestli se můžu každé ráno podívat do zrcadla. Když se člověk dostane do pozice, kdy má vést jiné, je téměř nemožné se vyhnout konfliktu a dramatický situacím. Stejně tak patří k životu pomluvy, polopravdy, smyšlenky a domněnky.

Pamatujete si ještě na večerníček Maxipes Fík jde do světa? Je tam slavná hláška: "náš kapitán je pes!"

Žádné komentáře: