26. září 2012

Blu-Ray pro děti

První podnět ke koupi Blu-Ray přehrávače je spojen letošní posedlostí knížkou a filmem Hunger Games. Film na Blu-Ray vyjde až koncem října, tak jsem rozhodl připravit. Doma nemám žádnou televizi, tak jsem se rozhodl využít velké plazmové obrazovky rodičů. Jelikož rodiče mají TV Panasonic, tak jsem si dlouho nelámal hlavu, jaký přehrávač vybrat a šel jsem do PANASONIC DMP-BD75EG-K. Když už mám díky bratrovi neteř (4 roky) a synovce (2 roky) a do vydání Hunger Games na Blu-Ray moře času, rozhodl jsem se rodiče vybavit nějakými disky, aby byli cool babička a dědeček.
PANASONIC DMP-BD75EG-KBlu-Ray přehrávač PANASONIC DMP-BD75EG-K. Jít do 3D mi přišlo jako nesmysl, zatím tohoto zvěrstva velký fanoušek nejsem. Bylo třeba dokoupit HDMI kabel a skvěle se využil externí USB disk na prohlížení stažených videií.

Filmy jsem vybíral pouze animované podle hodnocení a ocenění, pouze některé jsem viděl dříve. Jenda věc mě zarazila, skoro nikde nejsou recenze Blu-Ray. Pořadí bude dle oblíbenosti o dětí.
Blu-Ray Na vlásku

1. Na vlásku (Tangled, USA, 2010, 96 min)
  • čsfd: 84% 
  • drsný recenzent František Fuka: 60%
  • já: 85% ... malebný
Na film mě upozornila kamarádka Veronika, ze začátku mi to přišlo jen vtipné, ale časem jsem si k filmu udělal vztah. Locika s pánvičkou nemá chybu, tomu říkám emancipace v akci. Chameleón Pascal je moje nej-postavička vůbec. Film se líbí zejména holčičkám s dlouhými vlasy.

Námětem filmu je Rapunzel (česky Locika) - německá pohádka od Bratří Grimmů, která byla poprvé publikována v roce 1812 v souboru Kinder- und Hausmärchen (Pohádky bratří Grimmů). [více na wiki]

Flynn: "Ale no tak! Co mi zabrání si tu brašnu prostě vzít?!"
Locika: "Tahle pánev!"

Jak vycvičit draka
2. Jak vycvičit draka (How to Train Your Dragon, USA, 2010, 94 min)
  • čsfd: 87% 
  • drsný recenzent František Fuka: 90%
  • já: 90% ... dobrodružný
Tady je fakt dobře udělaný příběh, kdy mladý hrdina/outsider, všem dokáže, že mozek je více než svaly. Samozřejmě nechybí poselství k ochraně zvířat a dobro zvítězí nad lží, nenávistí a otroctvím.

Film není pro dvouleté dítě, ale čtyřleté jej zbožňuje.

Škyták: "Jediným problémem jsou škůdci. Většinu míst trápí myši nebo komáři, nás trápí draci."

Astrid: "Přišel jsi o všechno. O otce, o kmen i o nejlepšího přítele." Škyták: "Děkuju, že jsi to pěkně shrnula."

Blu-Ray Ratatouille
3. Ratatouille (Ratatouille, USA, 2007, 111 min)
  • čsfd: 86% 
  • drsný recenzent František Fuka: 100%
  • já: 80% ... dojemný
Nejlepší film o kryse všech dob. Originální a nádherně zpracovaný příběh plný vtipných momentů, ale i dojemnými pasážemi.

Dvouleté dítě u toho nevydrží a čtyřleté se bude hodně ptát z počátku.

Remy: "Emilku, co to zas žvejkáš?"
Emil: "Já ti ani nevím. Asi nějakej alobal."

Gusteau: "Co vždy říkám? Každý může vařit."
Remy: "Každý může hned neznamená, že by každý měl."

Blu-Ray VALL-I
4. VALL-I (WALL-E, USA, 2008, 98 min)
  • čsfd: 85% 
  • drsný recenzent František Fuka: 100%
  • já: 80% ... eko
Film, kde se moc nemluví, který má hodně silné poselství. Nádherná atmosféra a jednoduchý příběh. Asi bude pro starší děti, protože ti mladší jen tak nepojmou, o co jde. Niki (4) se ptala, co vlastně ten robot dělá a proč to dělá, kde vlastně je, pak usnula.

Kdyby mi VALL-I uklízel doma, vůbec bych se nezlobil.

kapitán: "Tohle je farmaření. Budeme pěstovat spoustu různých rostlin, třeba zeleninu nebo pizzu."

kapitán: "Dnes slavíme sedmisté výročí naší pětileté cesty."

Blu-Ray Rango
5. Rango (Rango, USA, 2011, 103 min)
  • čsfd: 75% 
  • drsný recenzent František Fuka: 90%
  • já: 95% ... western
Tento film jsem na dětech ještě netestoval. Mamka/babička si myslí, že to děti ještě nepochopí. Sám jej budu muset shlédnout ještě několikrát. Film má geniální soundtrack a je plný narážek na westernové filmy, včetně stylizace hrdinů a kamery. Zápletka je jednoduchá a hlavní hrdina mi chvílemi připomíná Mravence-Z. Po vizuální stránce film překypuje nápady a každá postava je dokonale vyladěná do posledního detailu. ... A možná přijde i Clint Eastwood.

Zajímavé je i podívat se, jak se film natáčel a jak herci přehrávali scény. Sami to nazvali emotion capture metodou. Vodního chameleóna, který si říká Rango, mluví Johnny Depp, což ovšem v českém dabingu neoceníte.

Do sbírky bych moc rád zařadil i Hledá se Nemo, ale bohužel verze na Blue-Ray bude čert ví kdy, i když o prázdninách byla premiéra remasterované 3D verze. Rozhodně na pořádné obrazovce, stojí za to investovat do Blu-Ray, rozdíl je patrný na první pohled i poslech.

Žádné komentáře: