28. října 2019

Metabolic Balance vážení potravin a 2. vybočení

Jedna z největších výzev při Metabolic Balance je disciplína ve vážení potravin. Ne vždy uříznu 165 g kuřecí prsa nebo koupím 180 g lososa. V manuálu k programu jsem našel tato pravidla:
  • uvařené luštěniny váží 2x více
  • mražené ovoce a zelenina hmotnost nemění
  • ostatní mražená potravina je o 25 g těžší, pokud mám mraženou tresku, tak moje porce je 165 + 25 = 190 g.
Mrazem sušené ovoce (lyofilizované) jsem dal podle sacharidů, asi 30% z hmotnosti dávky ostružin v čerstvé podobě. Takže 115 g odpovídalo asi 35 g lyofilizované.

Mrazem sušené ostružiny mě extra nenadchly, musím zkusit další ovoce.

V neděli jsem měl volný den a zkusil si koupit salát v Subway. Vzal jsem si jej domů, že si jej převážím, abych věděl, co můžu čekat v případu nouze:
  • zelenina dle mého výběru 350g včetně olivového oleje, ale
  • kuřecí prsa jen 70 g.
Večer jsem si dal druhou půlku salátu ze Subway k lososovi.
Takže je to dobrá nouzovka, ale porce proteinu je moc malá. Porce zeleniny je zas na dvě porce. Doma jsem k tomu přidal jeden ze zbytků. Našel jsem 85 g kuřete v mrazáku a dodělal k půlce porce zeleniny. Hodně dobře v salátu fungovalo oregano, hned si jej přidám na seznam.

V týdnu se mi zdálo několik divných snů. Ve snu jsem snědl něco, co jsem neměl a cítil obrovský pocit selhání ráno po probuzeni, i když mi bylo zřejmé, že se to asi nestalo. Prostě se mi zdál divný sen. Úplně poprvé to byl sen o tom, jak jdu kolem stolu, na kterém je makový závin a já si kousek ulomím a sním, až pak si uvědomím, co se stalo, když už to nejde vrátit. Podvědomí mi přehrává pocit bezmoci nad svým instinktivním já. Z nějakého důvodu se v dalším případě nejednalo o sladké, ale hamburger s hranolkama, což obvykle nejím. Čert ví, kde se to v hlavě nagenerovalo, ale ta emocionální kocovina po probuzení byla až příliš reálná. Podělil jsem se o své noční můry na podpůrné skupině Metabolic Balance na Facebooku a uklidnilo mě, že v tom nejsem sám. Je to celkem běžné.

45 min veslování na trenažeru.

Dokončil jsem také tréninkový plán od Lukáše. Nejvíce jsem pyšný na 45 min veslování na trenažeru, sám jsem netušil jestli to dám. Příští týden zahájím další cyklus.

Oběd v Lokálu. Vepřový řízek smažený na másle s bramborovým salátem a malinovou pivní limonádou.

V sobotu jsem se dočkal svého druhého vybočení. Měl jsem jasný plán. Žádná zmrzlina, ale konečně si dát řízek. Na snídaní jsem zašel po 14h půstu do Liberty Cafe. Zahájil jsem pečenými vejci se šunkou. Slaninu jsem zatím nechtěl riskovat. Pak si dal kávu a salát s gorgonzolou, vlastně znovu jsem zopakoval začátek mého prvního vybočení. Na oběd jsem si zašel do Lokálu na dršťkovou polévku a vepřový řízek na másle s bramborovým salátem. Před tím mě Dr. Suchánek varoval, ale můj žlučník neměl problém. Kávu jsem si dal v Café Magnifique se svým oblíbeným dezertem - Caribique. Tak nějak jsem pořád neměl dost a večeřel už po 17 h, dal jsem si v La Gamba hovězí steak medium rare s pepřovou omáčkou a zeleninovým salátem. Jako dezert jsem pak neodolal tiramisu, tak nějak to k tomu patřilo. Tentokráte jsem se cítil naprosto v pohodě, sice jsem neměl chuť trhat telefonní seznamy, ale taky jsem v klidu usnul. Celé jezení jsem zvládl během 8h. Druhý den v 8h ráno jsem si dal normální snídani dle Metabolic Balance: plnotučné mléko 250 g, ovesné vločky 60 g a mango 175 g. Měl jsem tak další 14h půst, kterým jsem obložil své druhé vybočení.

Hovězí steak s pepřovou omáčkou a zeleninovým salátem v La Gamba.
V sobotu mě celý den provázela kniha Naslouchač od Petry Stehlíkové. Začal jsem ji poslouchat už dříve, ale až v sobotu jsem se do toho dostal tak, že jsem ji doposlouchal celou. Že je to sci-fi od české autorky, jsem zjistil až, když jsem hledal druhý díl, který se jmenuje Faja. Bohužel druhý díl ještě nebyl v audio podobě, ale viděl jsem video na Facebooku autorky, že na tom Jitka Ježková už pracuje. Nakonec jsem nečekal a v neděli jsem druhý díl dal na jeden zátah, tak mě to vtáhlo. Na třetí si budu muset počkat, asi do příštího roku.

Žádné komentáře: