12. října 2019

Metabolic Balance první konzultace a vybočení

V pondělí jsem to pěkně vrtal. Ráno po tréninku jsem snídani nezačal bílkovinou, začátečnická chyba. Dopoledne jsem běhal po firmě od jedné mimořádné události k druhé a nepil. Odpoledne jsem spěchal na oběd a nevzal chleba k porci, kvůli tomu jsem už po 16 h dostal hlad. Musel jsem zůstat v práci déle, tak přišlo na mou vůli, která dostala po dlouhé době prostor zazářit. Asi bude potřeba to zklidnit a platí pravidlo číslo jedna: "na jídlo si najdi vždycky čas!"

Hladina cukru v krvi při 3 jídlech denně. Zdroj: slideshare.net, Deutscher Ärzteverlag 2001, Gesundheit.

Proč jsou pauzy mezi jídly 5 hodin? [zdroj: vitalnienergie.cz]
Je zjištěno, že k trávení bílkovin a tuků potřebuje naše tělo minimálně 4 – 6 hodin, v závislosti na typu našeho metabolizmu a stavu trávení. Některé těžší druhy bílkovin, zvláště ve složitých kombinacích s mnoha dalšími potravinami, vyžadují dokonce i více jak 7 hodin. A to nemluvím o době, kterou některá jídla stráví ve střevech, kde též prochází hnilobným procesem. Specifický zápach v podpaží a z nohou o tom vypovídá své… Kdo si jednou srovnal a pročistil jídelníček velmi dobře ví, že po určité době přestal mít v podpaží hořko-kyslý zápach. Pokud se trávení dostatečně nedokončí a naruší se jeho proces byť jen snědením i jen polévkové lžíce jiné potraviny (např. při ochutnávání u vaření), mnohé nedotrávené zbytky se v těle ukládají a mají za následek obezitu, celulitidu a další nepěkné stavy vnitřního i vnějšího těla. 
V pátek jsem vyrazil do Prahy na svou první konzultaci s Dr. Suchánkem. Omylem jsem si koupil lístek o hodinu dříve než jsem potřeboval, a tak jsem vstával ve 3 h ráno. Připravil jsem si všechno den dopředu. Poprvé jsem taky použil novou Tescoma taštičku. Bylo mi divné, že jel se mnou ráno rozjezdem pán s kytkou a pak jsem potkal více lidí s kytkou ve vlaku. Co se děje, mi docvaklo až daleko později.

Rychlík do Prahy Brněnský drak, někde u Pardubic.

Od paní s vozíkem jsem si koupil kávu a v Pardubicích jsem vytáhl svou první krabičku s nerozmixovanou mandeládou a dal si snídani. V Praze jsem byl brzy, tak jsem jel na místo konzultace a chtěl jsem hrát pokemony, zahlédl mě však Dr. Suchánek, a tak jsme to sfoukli už před 8 h. Krásně šel dolů útrobní tuk. Byl jsem pochválen, nic asi neměnit a klidně přidat bilkoviny, když bude potřeba. Z InBody bylo patrné, že mám mírně přetíženou pravou nohu, asi uhýbám levé noze, ale je to v normě. Jelikož jsem měl mít v sobotu první vybočení, tak jsem se zeptal na rady. Byl jsem pouze varován, že jsem měsíc na nízkotučné dietě a velmi mastné jídlo mi může způsob bolesti a průjem tak, že se mám v tomto krotit. Jmenoval řízek s bramborovým salátem, ten jsem tak nějak v plánu měl. Zvládli jsme to rychle a před 10 h jsem byl už na pobočce v Hájích (je to K Hájům ulice :).

Změny útrobního tuku během měsíce v programu Metabolic Balance. Měřeno po 10 a 27 dnech od začátku.

Taky jsem se dozvěděl, že je rozloučení s Karlem Gottem a v Praze kolabuje doprava, mě se to kompletně vyhlo. Jízdenku jsem kupoval ještě, když byl naživu, tak i cesta zpět nebyl problém, i když byl vlak beznadějně vyprodán. Naproti mě seděl kluk, co celou cestu něco chroupal, to mě mírně znervozňovalo, večeřel jsem však už doma. Krůta došla, ale měl jsem namraženy 3 porce kuřete. Šup na rozmrazení do mikrovlnky a pak připravit jako steak. Vyzkoušel jsem další vychytávku z Tescoma: napařovací zařízení do mikrovlkny. Byl tam recept na tenké proužky mrkve, tak jsem projel celou mrkev škrabkou a hodil to tam na 4 min dle instrukcí, zakapat olivovým olejem a příloha je hotova.


V sobotu ráno byl jasný plán. Budu snídat v Liberty Café. Dal jsem si 3 pečená vajíčka se šunkou, moji standardní porci v době před metabolic balance. K tomu pak kávu a litrovou karafu vody s lesními plody a mátou. Přece jenom vláknina je potřeba, tak jako druhý chod jsem si dál salát s gorgonzolou, ořechy a hruškou, dokonalá kombinace a dala mi sílu na community day, který začínal v 11 h.


Trapinch community day byl na 3 h a pak 2 h na trady. Kamarádi ze Super Party chtěli jít do restaurace Laky. Je to tradiční restaurace na zakončení community day, je však trochu průměrná, ale nakonec být s kamarády bylo podstatnější než chuťové orgie. Dal jsem si česnečku a kuřecí paličky se škvarkovými plackami. Využili jsme 2 h po něž je garantován speciální útok Earth Power a pak dali ještě raidy na Moraváku a Svoboďáku. Což mi vyhovovalo, protože jsem měl v plánu ještě svůj oblíbený dezert.


V podvečer jsem si sedl s notebookem do další mé oblíbené kavárny. Následovala oblíbená kombinace kávy a Caribique dezertu v Café Magnifique ve Vaňkovce. Změnili křesílka, takže jsem měl premiéru v novém interiéru.


Tak co, dám ještě večeří? Nebo Magnum kelímek zmrzliny? Nebo počkám zas 14 dní na další vybočení?


Kelímek zmrzliny jsem si nakonec dal a okamžitý efekt byl, že jsem usnul až hodně pozdě po půlnoci. Vzpomněl jsem si, jak mě tato závislost sice dala chvilkovou slast, ale ovlivnila díky spánku následující den. Když jsem v běžném režimu metabolic balance, dostávám, co potřebuji a cítím se daleko lépe než dnes, kdy jsem si dal, co mě napadlo. Bylo to takové vybočení z bezpečí jistoty, kdy vím, jak budu na každé jídlo reagovat, a že mě nečeká žádné překvapení. Určitě jsem včera nepil pravidelně, jak jsem zvyklý. V restauracích jsem si dale v každé litr vody, na pokemonech čaj, v kavárně je 3 dcl. To dělá s polévkou tak 3 l, doma jsem dal tak dalšího 0,5 l.

Co udělám příště jinak? Bude to asi 27.10.:

  • Snídani můžu nechat jen salát.
  • Do každé porce zelenina.
  • Zajdu do Subway.
  • Dám si kvalitní steak třeba v MonteBú nebo jehněčí v Boulevard.
P.S.: V sobotu jsem díky Pokemon Go ušel skoro 20 km.

1 komentář:

Unknown řekl(a)...

👍👍👍