24. února 2013

Největší mýty o cholesterolu

UNDERSTANDING YOUR VAP TEST RESULTSCholesterolový VAP test je daleko podrobnější než dosud prováděné testování. Jednotlivé typy cholesterolů se dále dělí podle velikosti částic. Vysoký cholesterol proto neznamená automaticky riziko.
Poslední dobou jsem na amerických podcastech zaznamenal diskuze okolo cholesterolu a jak se zdá, znalosti a myšlení se posunulo. Již nestačí rozlišovat jen HDL a LDL cholesterol, ale také velikosti jednotlivých částic. Přitom všem povyku začíná být užívání statinů (léky blokující cholesterolu) zločinem proti lidskosti ze strany nenasytných farmaceutických společností. Přidávám pár zajímavých bodů ze článku Velké mýty o cholesterolu (The Great Cholesterol Myth) [BOWDEN, 2012].

Mýtus: Cholesterol je příčinou srdečních onemocnění
Fakt: Cholesterol je zcela nevýznamný faktor při srdečním onemocnění.

Mýtus: Vysoký cholesterol je dobrý indikátor infarktu.
Fakt: Vysoký cholesterol je mizerný indikátor pro infarkt. Polovina lidí hospitalizovaných se srdečními problémy má normální cholesterol a mnoho lidí s vysokým cholesterolem nemá se srdcem žádné zdravotní problémy.

Mýtus: Snížení cholesterolu statiny (léky blokující tvorbu cholesterolu v těle) vám prodlouží život.
Fakt: Neexistuje, žádný důkaz, že statiny mají vliv na dlouhověkost.

Mýtus: Statiny jsou bezpečné léky.
Fakt: Statiny mají významné vedlejší účinky, jako ztrátu paměti a libida, bolest svalů a únavu. Zřejmě 65% lékařů neinformují o těchto vedlejších účincích dle studie z roku 2007.

Mýtus: Statiny jsou vhodné pro muže, ženy, děti a stárnoucí.
Fakt: Jediná skupina, která statiny příznivě přijímá je muž středního věku, který již měl infarkt. Pokud neste tato skupina, vyhýbejte se statinům.

Mýtus: Nasycené tuky (maso a mléčné výrobky) jsou nebezpečné.
Fakt: Nasycený tuk je většinou neutrální a má dokonce některé zdravotní benefity. Nedávná studia neukázala žádnou souvislost mezi saturovanými tuky a srdečními chorobami.

Mýtus: čím vyšší cholesterol, tím kratší život.
Fakt: Ve Framighanově studii lidé, kteří se dožívali nejvyššího, věku měli také nejvyšší cholesterol.

Tak nějak mi z toho vyplývá, všeho s mírou a být zdravě podezíravý ke všemu modernímu a novému.

Žádné komentáře: