28. května 2012

Řecký oheň - tajná zbraň starověku (wildfire)

HBO Game of Thrones Tyrion Lanister and WildfireWildfire v seriálu HBO Hra o trůny, zásadní výhoda pro Tyriona Lannistera při obraně Kings Landing (Královo přístaviště).
(napsáno na sblog.cz 05.08.2007 13:36) O řeckém ohni jsem poprvé slyšel ve filmu Timeline. Neměl jsem ani tušení, ze je to podle předlohy mého oblíbeného autora Michaela Crichtona, prostě další film na HBO. Po pravdě mě tam jen zaujalo použití řeckého ohně. Celá zápletka příběhu je o cestování v čase do středověké Francie, kde profesor archeologie nabídne jako výměnu za svůj život tajemství řeckého ohně, které mělo pomoci obranně hradu.

(aktualizace 28.5. 2012) Dnes ráno jsem se díval jak si HBO poradilo s wildfire v seriálu Hra o trůny (Game of Thrones, 9. díl 2. série), dost se jim to povedlo. Nádherný zelený oheň, který byl naložen na zápalné lodi namířené do středu flotily Stannise Baratheona na Blackwater (Černovodě).

(napsáno na sblog.cz 05.08.2007 13:36) Včera ve vlaku jsem si v novém čísle časopisu Pevnost (08/2007) přečetl zajímavý článek Vladimíra Šlechty - Starověcí Leonardové, kde se dovíme, že středověk neobjevil nic nového, co by už neznali ve starověku. Podstata řeckého ohně je v tom, že jej nelze hasit vodou, ta je dokonce v hoření podporuje. V době, kdy bylo vše ze dřeva a v námořních bitvách, to byla zbraň strategického významu. Autorství se připisuje Kallinikosu z Heliopole (Sýrie), který jej představil v Byzantské říši v druhé polovině 7 stol.

HBO Game of Thrones s02e09 - Battle of BlackwaterV seriálové verzi Hry o trůny je v bitvě na Blackwater (Černovodě) wildfire zásadní, škoda, že nevidíme i řetěz, další Tyrionova vychytávka v obraně.
Úplně nejzajímavější na řeckém ohni je, že neznáme jeho recepturu. Byla to tak utajovaná zbraň, že dodnes nevíme jak jej vyráběli. Možná bylo i více verzi, protože se liší popisy jeho účinků. Na jednu verzi byl účinným hasicím prostředkem lidská moč, proto se například při tažení uchovávala v sudech na případ potřeby. Uváděnou složkou je i ropa, respektive destilovaná nafta, která byla poměrně populární už v antickém Řecku. Ve filmu pak složení bylo pryskyřice a střelný prach, což odpovídalo 14. století, ale těžko století 7. Líbí se mi složení síra, ropa, pálené vápno (jeho exotermickou reakci s vodou by se dala vysvětlit iniciace dotykem s hladinou), koudel apod., ale jde pouze o spekulace.

Dnes máme napalm, tak problematika produkce řeckého ohně pálí jen historiky a archeology. Mimochodem napalm se vyrábí z nafty, která se zahušťuje různými látkami jako je fosfor, asfalt, sodík, hořčík, ... Tímto způsobem docílíme u napalmu různých specifických vlastností.

Airstrike Vietnam - napalmPopulární byl napalm ve Vietnamu. Vlhká džungle byla pro jeho nasazení ideální.
zdroj: Wikipedia - Řecký oheňWikipedia - Napalm

Žádné komentáře: