20. května 2012

Once Upon a Time

Seriál Once Upon a Time (v překladu asi Bylo, nebylo) je Arabela po americku ve stylu Lost, po shlédnutí série jsem naprosto nadšený. Oni tvůrci seriálu skutečně pracovali na Lost, navíc seriál vysílá TV ABC, která je ve skupině s Disney, takže není problém s copyrightem na pohádkové postavy. O úspěchu seriálu svědčí ratingy, chystaná druhá série i hodnocení na čsfd (83%) a imdb (8,3 z 10). Poprvé jsem také dokázal seriál sledovat postupně, a to díky podcastu SQPN: Secrets of Once Upon A Time (iTunes).

hlavni postavy serialu Once Upon a Time TV stanice abcPostavy zprava: Emma Swan (ano, hrála v Dr. Hausovi), Henry Mills, Mr. Gold (Rumpelstiltskin), David Nolan (princ Krasoň), Mary Margaret Blanchard (Sněhurka), Regina Mills (Zlá královna), Sheriff Graham (lovec).
Rozebírat děj seriálu nebudu, protože je to nošení dříví do lesa, na netu je toho plno (sff.cz, edna.cz) . Budu věnovat střípkům, které by vás měly k seriálu nalákat. Za ten čas, který seriálu věnujete, to opravdu stojí. Nemusíte znát ani Disney verze pohádek, i když, pokud máte děti, tak tomu neuniknete.

Rumpelstiltskin vs. RumplcimprcamprRobert Carlyle jako Rumpelstiltskin (v našem světě Mr. Gold) a jeho ztvárnění v české TV pohádce Rumplcimprcampr v podání Jaroslava Kepky.
Záporné postavy jsou naprostým klenotem seriálu. Vévodím jim Zlá královna, která se chce pomstít Sněhurce (její nevlastní dcera). Je původcem kletby a v našem světe v městečku Storybrooke je starostkou Reginou Mills. Druhým "záporákem" je Rumpelstiltskin (Rumplcimprcampr, v českých titulcích Rumpelník). Tato postava je spíše nevyzpytatelná, stojí v pozadí a má svůj plán v plánu. Rumpelstiltskin stvořil na přání královny kletbu, ale jak je u něj zvykem, vše dělal pro svůj vlastní profit a vyjednal si v kletbě pro sebe exkluzivní podmínky. Taky vždy neopomene varovat, že užívání magie má své vedlejší účinky.

Starostka Regina Mills s jablkyRegina Mills (hraje fantasticka Lana Parrilla) je ve Storybrooke starostkou, vychovává adoptovaného syna Henryho (biologický syn Emmy a vnuk Sněhurky a prince Krasoně) a je vášnivá pěstitelka jablek.
K seriálu mě přivedla zmínka Fr. Rodericka v podcastu SQPN: Secrets of The Hobbit. Poprvé jsem sledoval tento seriál systémem jeden díl seriálu a pak si poslechnout jeden díl podcastu, který rozebíral aktuální díl. Což mi přináší ze seriálu dvojnásobný zážitek a hlavně jsem jej neshltnu naráz za víkend.

Podcast SQPN: Secrets of Once Upon A TimeVšechny díly seriálu nejsou na iTunes, kliknutím na obrázek se dostanete na první díl podcastu.
Podcast SQPN: Secrets of Once Upon A Time je samozřejmě v angličtině, moderuje jej Fr. Roderick (moderní holandský katolický kněz) a jako hosty má američany, mezi kterými nechybí odborníci na Disney a seriál Lost. V podcastu se člověk doví mnoho detailů se zákulisí, o původu pohádek nebo mytologii, ale i jménech hlavních hrdinů. Jak už autoři podcastu vědí, scénaristé do seriálu nedávají nic náhodně, vše má svůj smysl, a to od barvy kravaty až po písničku, kterou si nějaká pohádková postavička pobrukuje. Jelikož je za seriálem Disney, v mnoha záběrech jsou ukryté předměty s motivy postaviček Disney (hidden Mickey), můžete se dívat na každou epizodu několikrát a pokaždé objevíte něco nového. Součástí podcastu jsou také spekulace o dalším vývoji seriálu a rozbory vývoje jednotlivých postav.

Našli byste jiného šílence, který by se s vámi díval 40min na jeden díl a pak 1h o něm sofistikovaně diskutoval? Můj iPod to umí.

KarkulkaPředstavovali jste si takto Karkulku? Ve Storybrooke je to permanentně flirtující servírka Ruby v podniku své Babičky - v pohádkovém světě pak Karkulka a možná i něco více ;)

Žádné komentáře: