5. září 2012

Veslování na trenažeru I.

Nejsme ten typ, co po práci jde na 2h do posilovny. Rád dělám věci metodou tahu (Pull) než tlaku (Push), proto jsem taky velkou část své fyzické aktivity navázal na cestu do práce a z práce. Jako nordic walking a jízda na kole. Je to ideální blok dne, který využiji tímto způsobem efektivně a lehce lze z činnosti udělat zvyk. Hodně mě bavil spinning a fit box. Jenže spinning je super jen v kolektivu a úroveň lektorů je v současnosti děsná. Fit box by šel lépe zapojit do denního workflow mimo fitness centrum, ale je to lepší ve dvou a totem se musí něčím naplnit, prostě to není tak jednoduché. Při své dovolené ve Sv. Kateřině jsem zašel do tamní posilovny a měli tam veslařský trenažér, to že to byl concept2 jsem tehdy vůbec neušil. Následně byla Olympiáda v Londýně a jelikož jsem v mládí vesloval, tak jsem začal koketovat se silnou myšlenkou jít do veslařského trenažeru. 

Rozhodnutí pořídit veslařský trenažér sílilo, začalo dilema jaký? Typů bylo mnoho, cenové kategorie různé. Pročítal jsem diskuze, sledoval videa, dokonce jsem zavítal na stránky svého bývalé veslařského klubu. Chvíli jsem uvažoval o vodou plněném First Degree, ale vše mě nakonec vždy přivedlo na concept2.

Obrazek z videa na YouTube Watch Josh Train for The Hunger GamesFinální okamžik, který mi pomohl se rozhodnout do jakého trenažéru jít. Jelikož jsem velký fanoušek Hunger Games, tak při sledování jednoho videa ze zákulisí jsem viděl, že Josh Hutcherson používal veslování při fyzické přípravě. Bylo rozhodnuto.
Vybral jsem concept2 - model D s monitorem PM3 v brněnském e-shopu Hsport za 24tis. Kč bez DPH. Vzal jsem jej jako nové vybavení pro naši malou firemní posilovnu. To, že jej nechci brát domů, jsem si rozhodl hned na začátku. Slyšel jsem moře historek, jak různá cvičítka v domácnostech slouží více jako věšák než sportovní vybavení. Další efekt, který jsem si sliboval byl důvod dříve vstávat, abych byl v práci první a mohl cvičit na lačno. Což se prvních 14 dní daří.

První postřehy
  1. Zavazí mi bříško, to jsem v mládí neměl. Není radno jezdit po jídle, když je něco v žaludku. Nádech před záběrem jde leda bez bráníce.
  2. K veslování patří mozoly, za moje ruce by se nemusela stydět princezna, jelikož jak kolo, tak nordic walking dělám v rukavicích. Ze začátku to bude bolet.
  3. Nejvíce dostala zabrat po svalové stránce střední část zad a přední čas stehen.
  4. Baví mě logbook na stránkách concept2 a androidí aplikace na sledování tepovky HRnavi.

Screen Shot Logbooku na strankach concept2Moje první tréninkové záznamy v aplikaci Logbook. Mám zatím najeto přes 42km za téměř 3,5h.

Jak správně dýchat?

Asi jedna z věcí, kterou je potřeba na začátku vychytat. Jak jsem se dočetl: "Je to jedno, co nejpřirozeněji a více nádechů během tempa. [Více o dýchání.]" To co známe z posilovny je u veslování problém. Vydechovat u odhozu a nadechovat se před zásekem. Pokud vám zavazí bříško, tak si tam vše pomačkáte nezapojíte bránici.

Žádné komentáře: