3. září 2012

Proč se nedaří jíst zdravě?

Opět mě zaujal jeden článek guru jednoduchosti Leo Babauty na Zen Habits. Poměrně komplexní příspěvek se věnuje závislosti na "nezdravém jídle". Jelikož mám podobný problém, zejména, co se sladkého týče, tak zkusím vyzobat to nejpodstatnější. Myslím, že nemá ani cenu zdůrazňovat, že celá záležitost s jídlem je do značné míry emoční záležitost a půjdeme rovnou k věci.

Emocni jezeni, zdroj: InternetZkuste se zamyslet nad tím, proč někdy nezdravě jíme, i když nemáme hlad?
Pár příkladů, jak nakládáme s jídlem:
  1. Jíme, když jsme ve stresu. Je potřeba nalézt řešení, jak se vypořádat ze stresem bez jídla!
  2. Jíme, když máme depresi. Opět emoční záležitost, kterou je třeba řešit jinak než jídlem.
  3. Jíme, jako odměnu za něco.  Lze třeba tyto odměny nahradit něčím zdravějším?
  4. Jíme, když jsme ve společnosti, tedy záminka se s někým setkat. Jak to jde i bez lukulských hodů? 
  5. Jíme když se nudíme. Tady musím přiznat, že je to můj obrovský problém, když nemám žádný program nebo něco co musím. Jak se vypořádat s tímto nešvarem? 
  6. Jíme, když jsme naštvaní nebo se s někým pohádáme. Jak se uklidníme bez jídla? Zejména pak zmrzliny a čokolády.
  7. Jíme pro potěšení. Jsou určitě zdravější způsoby, jak se potěšit a taky záleží hodně na množství potěšení.
  8. Jíme kvůli lásce. Díky našim maminkám máme jídlo spojeno právě s nimi. Už od malička jsme dostávali jídlo, které nám navozovalo ty správné pocity štěstí a bezpečí - dokonalý substitut mateřské lásky. Jak se můžeme těmto pod kůži zarytým stereotypům vyhnout?
Cajovy ritualPřipravte si v klidu šálek čaje a vychutnejte si jej, ani nebudete potřebovat sladit.

Tipy Lea Babauty doplněné a mé postřehy:
  1. Sportujte. Sport je nejlepší antistresová bariéra, také pomůže na nudu a hněv. Jakmile vám přestane slabá fyzická kondice bránit, začnete mít ze sportu díky endorfinům i potěšení.
  2. Meditace je skvělý způsob jak zvládat emoce, ale také ten nejnáročnější, protože se potřebujete naučit vypnout a odpoutat se starostí všedního dne. K tomuto tématu bych se v souvislosti s jógou rád vrátil v budoucnu.
  3. Čaj. Zkuste si udělat dobrý čaj, nespěchejte a vychutnejte si jej. Často jeden šálek dokáže to, co kyblík zmrzliny nebo tabulka čokolády. Už sama příprava čaje může být pro vás rituálem a způsobem meditace.
  4. Choďte mezi lidi. Lidé kolem vás, vám mohou dát hodně emocí a radosti, kterou potřebujete. Často  je lepší, než být sám doma, si vzít Kindle (knížku) a jít do kavárny si dát třeba čaj. 
  5. Čištění a uklízení. Nepořádek kolem vás je i nepořádek ve vaší hlavě. Užívejte si úklid, a tak si čistěte svou hlavu.
  6. Samota. Někdy pomůže i to, že jste sami, ale pozor offline sami. Dokážete si srovnat věci v hlavě. Zkuste třeba hodinový Zen walk (procházka, kdy vnímáte okolí a sebe). Samozřejmě bez sluchátek, nejlépe v přírodě nebo alespoň parku.

zdroj: BABAUTA, L. Why You Can’t Eat Healthier. ZenHabits, 2012. [online, cit. 28.8. 2012].

Žádné komentáře: