19. prosince 2021

Metabolic Balance: změny v jídelníčku

S novým Metabolic Balance jídelníčkem se změnily některé zásadní suroviny. Dalo by se říci, že budu mít zcela jiné snídaně. Budu muset i vymyslet po sportovní protein.

Bílkoviny

Musím se rozloučit s oříšky a produkty s kravského mléka. Jediný mléčný produkt je čerstvý kozí sýr 1x za 3 dny. Skvěle mi jej tady udělali s rukolou. Budu mít častěji luštěniny a důraz je na červené maso 2x za 3 dny a k tomu 1x drůbež (krůtí nebo kuřecí prsa). Snídat rib-eye steak jako Dexter Morgan, to si teda nechám líbit. V rybách není tuňák, ale mám tam krevety a sardinky stále, takže spokojenost. Uzená makrela, to si taky rád dám. Hodně srandy si pak asi užiji s houbou shitake.

Zelenina

Vypadá to, že mi snížili glykemický index zeleniny. Zelenina je více do zelena. Místo červené papriky mám nově zelenou. Rozloučení s olivami a květákem, ale zas tam mám navíc kedlubnu, brokolici, pórek a pak-choi zelí.

Ovoce

Tady došlo k rozšíření o jahody a angrešt (na ten si asi počkám pár měsíců). Jinak mám zbytek oblíbeného ovoce, jak před změnou.

Přednáška Dr. Suchánka o stresu

Druhá přednáška přesně adresovala můj problém. Člověk může jíst, jak chce zdravě, ale pokud si neudělá na jídlo klid nebo zažívá během dne stres, tak se mu začne ukládat tuk. Jak to funguje? 

Při stresové reakci náš archaický nervový systém připraví tělo na boj nebo útěk, tedy fyzickou aktivitu. Bohužel se nestihl adaptovat na to, že nás nadzvedne e-mail a reakcí je zběsilé bušení do klávesnice. Nadledvinky vyprodukují adrenalin který prolítne celým tělem, z jater a svalů se uvolní glykogen do krve a zvýší hladinu cukru v krvi. Pokud nenásleduje fyzická aktivita, krevní cukr se uloží, jako bych si dal čokoládu a uloží se vnitrobřišního tuku (ženy, před menopauzou kvůli estrogenu ukládají do zadku a stehen). Správnou reakci nám ukazuje srnka, která při leknutí běží, i když je po chvíli patrné, že nic nehrozí. Prostě ten cukr spálí během a uklidní se.

Jak reaguje na leknutí, stresovou situaci srnka?
Image by Lubos Houska from Pixabay

Dalším nepříjemným problémem těla ve stresu je odkrvení trávícího traktu ve prospěch svalů. Zažívání nefunguje efektivně, dostavuje se pocit cihly v žaludku a bažíme po rychlé snadno stravitelné potravě jako je čokoláda.

Co tedy s tím dělat? Snížit míru na stresu v práci moc často nedokážeme ovlivnit. Proto je potřeba zavést některá opatření:

  • Snažit se jíst v klidu.
  • Pokud zažijeme stresovou reakci, tak to co nejrychleji kompenzovat fyzickou aktivitou.
  • Dodržovat režim - jíst ve stejný čas a mít připravené jídlo.
Obojí jsem dříve dělal než mi Covid zapověděl jídelnu a zima pověsila kolo na hák v předsíni. Mohl bych si vzít věci na běhání do práce a jít se proběhnout do lesa než pojedu domu, kdybych měl navíc večeři doma, tak se pak můžu navečeřet nebo to posunout domu a můžu navýšit večeři.

Pomůže i více času po návratu domů věnovat přípravě jídla, mohl bych si zkusit zase ten čas v kuchyni užít. Koupit si novou váhu a upravit pracovní plochu, aby bylo vše po ruce, prostě 5S. 

Mám cíl, uvidíme, jak to bude koncem ledna.

Žádné komentáře: