6. července 2020

Metabolic Balance 3. fáze a nová rovnováha ve 4. fázi

Je červenec, bude to 10 měsíců, kdy se řídím metabolic balance plánem. Příspěvek píši zpět na Sv. Kateřině. Měl jsem tu být koncem dubna, ale přišla ta celosvětová pandemie a plány musely být upraveny. V pátek mě čeká měření a vážení a snad budu v cíli a propuštěn do 4. fáze.



Objevil jsem v posledních týdnech několik pravd. Pitný režim je skutečně důležitý. Nouzový stav narušil můj rituál s lahví v práci, díky kterému jsem měl po ruce sedmičku vlažné vody. Několikráte jsem se přistihl, že dopoledne v práci téměř nepiji, a pak se to ve zbytku dne už nedá dohnat. Když špatně piji, tak mám po večeři chutě ještě na něco, pokud piji správně, tak jsem v pohodě a nenapadají mě nesmysly. O tom, jak tělo reaguje stejně v případu chutě na sladké a v případu žízně, jsem už psal dříve.

Druhá pravda je, že pokud jdu po večeři ven a po návratu rovnou do postele bez jakékoliv distrakce, tak spím nejlépe. Je to však někdy hodně těžké, obzvláště pokud jsem unavený, protože jsem před tím špatně spal. Začarovaný kruh. 

Dost by bodlo, kdybych se každé ráno rozcvičil, ale toto nastavit je pro mě projekt jako přistání na Měsíci. Takže ne tak obtížný jako přistání na Marsu, ale dá to zabrat. Při studiu tvorby nových návyků, je potřeba tento návyk na něco navázat nebo jím něco nahradit. Minulý týden jsem byl trenérem Alešem pokárán, že můj mrtvý tah je příšerný a že to mám z toho jednostranného zatížení. Takže v momentu, kdy mam držet současně v ruce osu a lopatky v předklonu u sebe, tak to je nemožné. Většinu denní činnosti dělám před tělem:
  • Práce s pravou rukou na myši u PC v práci - měl bych občas hodit myš do levé ruky, už jsem si pořídil ergonomickou. Jsem se divil proč má židle byla celé křivá a bylo to tím, že sedím s pravým ramenem níže jak se ruka po myši sápe.
  • Do práce jezdím na kole a ruce mám na řidítkách.
  • Hraji na Nintendu a ruce mam aspoň symetricky na controlleru, ale přistihuji se, že v židli schylují k pravé straně, jak jsem zvyklý z práce.
  • Zvednutí polohovatelného roštu na posteli, položení notebooku na břicho a sledování seriálů, tohle je největší zvěrstvo.
Takže bych měl více číst na břiše, trénovat předklony s tyčí na zádech a úplně nejlépe mít každé ráno 15 min rozcvičku. Jen jsem to napsal, tak mi to přišlo stejně pravděpodobné, jako by byl můj byt neustále uklizen tak, aby můj otec nedostat infarkt.

Čtvrtá pravda je, že hraní pokémonů by mělo být podrobeno kritice a analýze pozitiv a negativ. Provozní management hry je náročný. I když nehrají  zdaleka tak intenzivně, jako před poké-detoxem, tak stále se přistihuji při myšlence, proč to vlastně dělám a mohl bych místo toho dělat něco užitečnějšího? Rozhodně pozitivum je společné hraní s kamarády z brněnské komunity a naší Super Party. Takže společné akce rozhodně ano, ale vybírat si. K tomuto tématu se vrátím ještě v samostatném příspěvku.

Den na Sv. Kateřině jsem si rozdělil na dopolední aktivní a odpolední relaxační. Dopolední nordic walking prokládám posilováním. Radost mi tu jen kazí krev sající hmyz, repelent mám však sebou, tak to nějak pořeším. Odpoledne mám naplánovány procedury, zatím mi to dva dny po sobě krásně vyšlo.

Zpět na Sv. Kateřině, kde to vše začalo 12. září 2019. 10. července 2020 jsem měl 4. konzultaci s Dr. Suchánkem.


4. fáze
V pátek jsem byl oficiálně propuštěn do čtvrté fáze, všechny hodnoty krásně přistály, jak měly. Cesta trvala 10 měsíců. Po konzultaci s Dr. Suchánkem jsem vyzvěděl, jak bude probíhat 4. fáze v běžném životě. Budu nadále dodržovat 8 pravidel Metabolic Balance. 80% potravin budu stále jíst dle plánu, ale 20% je možno experimentovat mimo plán. Takže když je období třešní, budou třešně a když bude období meruňek, budou na snídani meruňky. Je to možné pojmout i tak, že 6 dní pojedu dle metabolicu a 1 den den v týdnu volný styl.

Po těžkém tréninku je možno přidat 4. jídlo i následující den, nejlépe protein před spaním, tady dojde na pražené mandle, případně zkusím tvaroh.

Porovnání měření na InBody září 2019 oproti červenci 2020. Cíl dosažen.

Žádné komentáře: