12. dubna 2015

Game of Thrones S05E01: The Wars to Come

Moje hodnocení: 60% [Nutné uvedení do sezóny]
Tři slova popisující epizodu: Half of prophecy. (Polovina proroctví)
Počet shlédnutí: 1x (ups, utekly 4 díly trochu dříve)

Nezapomeňte epizodu hodnotit na:
Tato epizoda mi připomněla hledání správného úředníka ve velkém administrativním komplexu. Otevřely se dveře nakouklo se a rychle se zas šlo o dveře dál. Jediná postava, která má trochu nějaký příběh je Jon Snow. Jinak to bylo až moc střihů a prostředí, ale to je prostě daň prvních dvou epizod.

HBO Game of Thrones s05e01: Ghost and his boneGhost papá kostičku, poprvé je zlovlk v záběru dostatečně majestátní.
Jon Snow, The Wall
Tohle bude asi hodně zajímavá část této sezóny. Jon Snow vs. Melissandre a Stannis. Vůbec na zdi jsou nejnabitější části epizody. V dialozích je napětí a prostě mi ty postavy nejsou ukradené. Když Melissandre ve výtahu položí Jonovi otázku: "Are you Virgin?" Jednoho hned zamrazí, co by s ním asi chtěla dělat, kdyby neměl románek s Ygritte. Navíc ten konec, neměl chybu. Kit Harington je prostě mega tvrďák a vzhledem k tomu, co jej čeká, už to nebude žádný zamindrákovaný jelimánek. Bravo.

Cersei a první flashback
Vědělo se to dlouho dopředu, že uvidíme zásadní střípek z minulosti Cersei, který ovlivňuje mnohá její jednání. Věštba v seriálu se povedla, Cersei je zahrána jako ukázkový rozmazlený spratek a plynule pak přechází do současnosti. Ovšem věštba nebyla uvedena celá jak v druhé půlce Hostiny pro vrány v kapitole Cersei, které se připomene ve snu:
„Můžeš mi položit tři otázky,“ řekla čarodějka, jakmile se napila. „Moje odpovědi se ti líbit nebudou. Ptej se, nebo odejdi.“
„Kdy se provdám za prince?“ zeptala se.
„Nikdy. Provdáš se za krále.“
Dívčin obličej se pod zlatými kadeřemi zkřivil zmatkem. Po celé roky si pak význam těch slov vykládala tak, že se neprovdá za Rhaegara, dokud jeho otec Aerys nezemře. „Ale stanu se královnou?“ zeptalo se její mladší já.
„Ano.“ V Maggyiných žlutých očích se zlomyslně zablesklo. „Budeš královnou… dokud nepřijde jiná, mladší a krásnější, která tě svrhne a vezme si všechno, co ti bude drahé.“
Přes obličej dítěte přelétl hněv. „Jestli se o to pokusí, nechám mého bratra, aby ji zabil.“ Dokonce ani tehdy se nezastavila, tak byla svéhlavá. Stále ještě měla jednu nezodpovězenou otázku. „Budeme mít král a já děti?“ zeptala se.
„Ach ano. Šest a deset pro něho a tři pro tebe.“
To Cersei nedávalo smysl. Palec ji v místě, kde se do něj řízla, bolel, a její krev odkapávala do rohože na podlaze. Jak by tomu tak mohlo být? chtěla se zeptat, ale svoje otázky již vyčerpala.
Stařena s ní však zjevně neskončila. „Zlato bude jejich korunami a zlato bude jejich rubáši,“ řekla. „A až tě tvoje slzy vysuší, valonquar stiskne svýma rukama tvoje bledé bílé hrdlo a vymáčkne z tebe život.“
„Co je to valonquar! Nějaká obluda?“ Zlaté dívce se ta věštba nelíbila. „Jsi lhářka, bradavičnatá žába a smradlavá stará divoška a já nevěřím ani slovu z toho, co jsi řekla. Pojď, Melaro, jdeme. Nestojí za to, abychom ji poslouchaly.“
„Já mám taky tři otázky,“ nedala se odbýt její přítelkyně. A když ji Cersei začala tahat za ruku, vykroutila se jí a otočila se zpátky k čarodějce. „Provdám se za Jaimeho?“ vyhrkla.
Ty hloupé děvče, pomyslela si královna, ještě i teď plná hněvu. Jaime ani neví, že existuješ. Tehdy žil její bratr jen pro meče, psy a koně… a pro ni, svoje dvojče.
„Ani za Jaimeho, ani za žádného jiné muže,“ odpověděla Maggy. „Tvoji panenskou hlavu dostanou červi. Dnes večer je tady tvoje smrt, maličká. Cítíš její dech? Je velmi blízko.“
Melara skuteční záhy umřela a možná v tom měla prsty i Cersei. V seriálu je řečeno, že král bude mít dvacet dětí v knize šestnáct, zajímavá změna nebo možná jen američany nechtěly mást co to znamená "šest a deset". Co je to valonquar? Ve vysoké valyrijštině "malý bratr" a jak má autor ve zvyku, bude to někdo jiný než Tyrion, mě se nejvíce líbí teorie, že to bude Ohař.

HBO Game of Thrones s05e01: Young Cersei prophecyCersei neměla k té čarodějce chodit a Melara už vůbec ne.
Malíček, Sansa, Podrick a Brienne v Erye
Malíček je ten, kdo řídí tuhle část show. Sansa je zatim jako mladý učedník po boku svého mistra. Čerstvý sirotek Robert dostává vojenský výcvik, ale vede se mu jako Samovi, když přišel na zeď. Brienne a Poddrick je takový "comic relief", když se baví o tom jak je Arya poslala do háje a kolem projede Sansa, tak je to drsný humor.

Tyrion bedna a Pentos
Tyrion je po cestě náležitě polámaný a v zahradách vily magistra Illyria není nikdo mi něj a Varyse, poněkud ekonomicky natočené dialogy, jejichž podstata již byla prozrazena v upoutávkách. Takže jdeme dál.

Harpie v Mereen
Danny vypadá nějaká opuchlá. Scéna s draky byla skvěle udělaná a bylo vidět, že to nejsou žádná domácí zvířátka na hraní. Na ztvárnění politiky v Mereen jsem zvědavý, tady je pro seriál obrovský potenciál. Neviděli jsme, co mají neposkvrnění v trenkách, ale některým se líbí ukolébavky.

HBO Game of Thrones s05e01: Winterfell animationP.S.: Všimli jste si, že Winterfell v úvodních titulcích, už nekouří a už tam není erb Starků.

Žádné komentáře: