7. listopadu 2012

L-Glutamin

Nedávno jsem na Mít vše hotovo.cz četl článek a zvládání závislostí. Autor tam popisoval na příkladu starosta vs. kmotr, jak to v našem mozku funguje s vůlí, a proč tak často po čase selžeme. Na závěr článku byla zmínka, která vzbudila mou ještě větší pozornost: "Pro případné zájemce ještě uvedu, že aminokyselina Glutamine pomáhá eliminovat nezvladatelné chutě na sladké [BLEŠA, 2012]."
L-Glutamin
Tento L-Glutamin v kapslích po 1000mg jsem koupil jsem ve Vitalandu.

Jelikož jsem na sladkém závislý psychicky i fyzicky, šel jsem po stopě dál.

Cesta na zvládání závislostí by měla byt tedy řešitelná úpravou biochemie mozku, a to dostupnými potravinovými doplňky. V knize The Diet Cure autorka radí, jak zatočit s chutí  na sladké, škroby a alkohol: [ROSS, 2012:ch9].
"Pokud je vaše chuť na sladké spouštěna poklesem hladiny cukru v krvi (hypoglykemie). L-Glutamin by měl během jednoho dne tyto chutě utlumit. 1000mg L-Glutaminu 3x denně mezi jídly je obvykle dostačující."


Hlavní výhody suplementace L-Glutaminu: [HOMEGYM, 2012]
  1. maximalizaci svalových přírůstků s minimálním podílem depotního tuku
  2. dokáže významně ovlivnit sekreci růstového hormonu, 
  3. stabilizuje hladinu cukru v krvi, 
  4. pozitivně reguluje množství vody ve svalové buňce, čímž přispívá ke zvýšení tělesné hmotnosti.
Historie

Nezbytnost glutaminu pro lidský organismus poprvé veřejně demonstroval v roce 1930 Dr. Krebs, který byl uznávaným odborníkem na metabolické pochody a proslul objevem cyklu kyseliny citrónové (od té doby známého jako tzv. „Krebsův cyklus“). Jenže ještě dávno před tímto stěžejním objevem objasnil také jiný jev - cyklus kyseliny močové (urea), v němž hraje klíčovou roli právě glutamin. Doktor Krebs byl prvním vědcem, který předvedl světu schopnost přenosu dusíku pomocí glutamátu, glutaminu a alfa-ketoglutarátu (a-KG). Účinky glutaminu během metabolismu dusíku ho silně překvapily, dokonce prohlásil, že většina aminokyselin má mnoho důležitých funkcí, glutamin je ale tou nejuniverzálnější. [LUKÁŠ, 2005]

Některé vedlejší efekty užívání L-Glutaminu: [LUKÁŠ, 2005]
  1. omezuje touhu po sladkostech
  2. zvyšuje imunitu 
  3. snižuje chuť na alkohol 
  4. snižuje stav úzkosti 
  5. zlepšuje spánek
  6. stabilizuje činnost prostaty
Používám zatím pár dní, tak jsem zvědav, jaké budou efekty.

Žádné komentáře: