14. ledna 2012

Total Immersion

Když jsem si kupoval knihu 4hodinové tělo, tak mě zajímala hlavně Nízko-sacharidová dieta. Při listování mi však hned zrak sklouzl na kapitolu Jak jsem se naučil za 10 dnů plavat bez námahy [FERRISS, 2011:464-473] o technice Total Immersion.

Tuto metoda zpropagoval americký trenér plavání Terry Laghlin. Pro ty z vás, kdo neví co je to propulze: "bezděčný, překotný pohyb dopředu; vyvozování tahu potřebného k překonání odporů, např. při pohybu letadla, lodi. [ABC slovník cizích slov]." Po několika trénincích se jen usmívám nad epileptickým plaváním kraula, kteří někteří plavci v bazénu předvádějí.

Total Immersion: Jakmile přejde paže do vody, protáhne se v úhlu dolů.Jakmile přejde paže do vody, protáhne se v úhlu dolů. [FERRISS, 2011:468]

Osm tipů Tima Ferrisse, které jsem upravil o mé komentáře:
  1. Při plavání střídáte strany, neplave se na břiše, ale po boku.
  2. Hlava je v jedné linii ze zády, dívejte se přímo dolů. Bude vám připadat, jako když plavete z kopce, když se správně ponoří hlava. Právě zanoření hlavy, zvedne nohy výše a sníží čelní odpor.
  3. S pomocí propulze posouvejte tělo co s nejmenším úsilím vpřed. Soustřeďte se na rotaci v ramenou a udržujte tělo ve vodorovné poloze (minimální odpor), netahejte pažemi ani nekopejte nohama.
  4. Ruce do vody vsouvejte jako pod deku a kompletně ji natáhněte šikmo dopředu. Jako byste stály bokem ke stěně a snažili se dosáhnout co nejdál.
  5. Důležitější je délka tempa než rychlost. Zkuste si spočítat na kolik temp přeplavete bazén, čím méně, tím lépe.
  6. Pří nádechu jde hlava za ramenem. Ve vodě plynule vydechujeme. Ideální je nádech na každé třetí tempo. Já dávám přednost na každé čtvrté.
  7. Pro pilování techniky mějte ruku nataženou tak dlouho, než se začne zanořovat druhá ruka.  Případně opačně, nechte po tempu ruku asi 2s na boku, než ji vynoříte, krásně vás to protáhne.
  8. Hlavní je technika, ne aerobní výkon, jakmile jste unavení, děláte něco špatně.
Pokud se chcete o Total Immersion dozvědět více, podívejte se na YouTube nebo si stáhněte knihu a výukové video o Total Immersion.

Asi po deseti plavání tímto stylem, bez problém zvládnu uplavat 1,6km pod 50min. (v 50m bazénu)

zdroj: Ferriss, T. Čtyřhodinové tělo. Melvil Publishing, 2011. 600 s. ISBN: 978-80-87270-11-0.

Žádné komentáře: