19. dubna 2015

Game of Thrones S05E02: The House of Black and White

Moje hodnocení: 80% [Arya je v Braavosu]
Tři slova popisující epizodu: Jaime's Black Ops (Jaimeho tajná operace)
Počet shlédnutí: 2x

Nezapomeňte epizodu hodnotit na:
To, že unikly první čtyři epizody zaráz, mi v tom dělá trochu zmatek, protože příspěvek píši až týden poté a po druhém shlédnutí. Každopádně je tento díl lepší než první, které bylo takové otevírání dveří. Začínáme dostávat konečně nějakou šťávičku.

HBO Game of Thrones s05e02: House of Faceless God in BraavosÚvodní příjezd Aryi do Bravoosu je magnificentní, chtěl bych to vidět na plátně.
Arya v Braavosu
Konečně, dočkal jsem se, moje nejoblíbenější dějová linka z knihy. To by mě zajímalo jaký je v Braavosu příliv a odliv, samozřejmě neznám astronomické souvislosti Essosu, i když Braavos je chráněný přístav.

A takto je v Hostině pro vrány, kapitole Arya, zasazen celý příběh Mužů bez tváře do kontextu:
Příštího večera přišel po jídle do její cely. „Dítě,“ řekl, „pojď, posaď se se mnou. Musím ti povědět příběh.“
„Jaký příběh?“ zeptala se opatrně.
„Příběh o našem počátku. Pokud se máš stát jednou z nás, měla bys vědět, kdo jsme a jak jsme se zrodili. Lidé si možná šeptají o Mužích bez tváře z Braavosu, ale my jsme starší než Tajné město. Byli jsme už předtím, než povstal Titán, předtím než byl odmaskován Uthero, před Založením. Náš počet mezi severskými mlhami Braavosu vzrůstal, ale naše počátky sahají do Valyrie, mezi ubohé otroky, kteří se lopotili v hlubokých dolech pod Čtrnácti plameny, jež osvětlovaly noci Svobodné državy. Většina dolů jsou vlhká a mrazivá místa, vysekaná v chladném mrtvém kameni, ale Čtrnáct plamenů byly živoucí hory s žílami rozžhaveného kamene a ohnivými srdci. A tak byly doly staré Valyrie vždycky horké, a byly horké stále víc, s tím, jak se šachty prohlubovaly, stále jen prohlubovaly. Otroci se lopotili ve žhavé výhni. Kameny kolem nich byly tak horké, že se jich nemohli ani dotknout. Vzduch páchl sírou a sežehával jim plíce, když jej dýchali. Plosky chodidel měli sežehnuté a dělaly se jim na nich puchýře, dokonce i přes ty nejsilnější sandály. Někdy, když se při hledání zlata probourali skrze stěnu, nalezli místo toho páru nebo vroucí vodu nebo roztavený kámen. Některé šachty byly tak nízké, že v nich otroci nemohli stát rovně, ale museli chodit sehnutí nebo se dokonce plazit. A také tam v té žhavé rudé tmě žili červci.“
„Zemní červi?“ zeptala se zamračeně.
„Ohňočervci. Někteří říkají, že jsou příbuzní draků, protože červci také vydechují oheň. Místo aby plachtili po obloze, provrtávají se hlínou a skálou. Pokud se dá věřit starým příběhům, žili červci mezi Čtrnácti plameny ještě před příchodem draků. Ti mladí nejsou o nic větší než ta tvoje hubená paže, ale mohou narůst do obrovské velikosti, a lidi vůbec nemají v lásce.“
„Zabíjeli otroky?“
„Ano. V šachtách, kde byly kameny popraskané a plné divných děr, byly často nalézány spálené, zčernalé mrtvoly. A přesto se doly pořád prohlubovaly. Otroci umírali ve stále hojnějších počtech, ale jejich pánům na tom nezáleželo. Rudé zlato a žluté zlato a stříbro byly považovány za cennější než životy nějakých otroků, protože otroci byli ve Svobodné državě laciní. Během války je Valyrijci brali do zajetí po tisícovkách. V mírových časech je nechávali množit se, a ty nejhorší posílali do dolů, aby tam umírali v rudé tmě.“
„A otroci se nevzbouřili a nebojovali?“
„Někteří ano,“ odpověděl. „Vzpoury byly v dolech poměrně běžné, ale jen málokteré něčeho dosáhly. Dračí páni Svobodné državy byli zběhlí v magii a nikdo se neodvažoval vzepřít se jim, protože to bylo příliš nebezpečné. Udělal to až první Muž bez tváře.“
„Kdo to byl?“ vyhrkla Arya, než se zarazila, aby se zamyslela.
„Nikdo,“ odpověděl. „Někteří říkají, že sám byl otrokem, jiní trvají na tom, že to byl syn svobodného pána, muž urozeného původu. Někteří ti dokonce řeknou, že to byl dozorce, kterému se zželelo jeho svěřenců. Pravda je taková, že ve skutečnosti to nikdo neví. Ať to byl kdokoli, pohyboval se mezi otroky a naslouchal jejich modlitbám. V dolech se lopotili muži stovky rozličných národností, a každý se modlil ve svém jazyce ke svému bohu, a přesto se všichni modlili o stejnou věc. Žádali o propuštění ze života, o ukončení bolesti. Nepatrná věc, tak prostá. Jejich bohové však byli k jejich prosbám hluší a jejich utrpení pokračovalo. Jsou snad všichni jejich bohové mrtví? divil se… dokud jedné noci v rudé tmě neprozřel.
Všichni bohové mají svoje nástroje, muže a ženy, kteří jim slouží a pomáhají jim konat jejich vůli zde na zemi. Otroci nevolali ke stovce rozličných bohů, jak by se mohlo zdát, ale k jednomu bohu se stovkou různých tváří… a on byl nástrojem toho boha. Ještě té noci si vybral toho nejubožejšího ze všech otroků a osvobodil jej z nevolnictví. Takto byl dán první dar.“
Arya se od něho odtáhla. „On toho otroka zabil.“ To jí připadalo nesprávné. „Měl zabít otrokáře?“
„Těm také přinese dar… ale to je příběh na jiný den, takový, o který je lépe se s nikým nedělit.“
HBO Game of Thrones s05e02: Arya vs. S01E09Arya a její lov holubů. Vlevo je Arya před pěti lety v Kings Landing (S01E09), kde je to ještě malá vyděšená holka. Vpravo pak v Braavosu, starší a jistější. Byl použit naprosto stejný úhel kamery při lovu v Kings Landing ještě používá ruce, ale v Braavosu už jde na to elegantně Jehlou.

Brianne a Sansa 
Tohle bylo pěkně dojemné, ale Sansa se nevzdává a je zvyklá, že nic nedostane zadarmo. Následná honička byla boží, mělo to dynamiku, vtipného Podricka a hlavně nepůsobilo to kýčovitě. Je super, když Brianne přesekne meč i jezdce, je to ocelová mrcha s Valirijským mečem.

Qyburn sbírá hlavy
V Kings Landing to Cersei bere pevně do rukou a řídí, což je krásně v kontrastu s Danny v Mereen, rozdílné styly řízení. Strýc Keva Lannister, se naštve a jede domů, ale mnohem zajímavější je její pravá ruka Qyburn, který si rád hraje s lidskými částmi.

HBO Game of Thrones s05e02: Cerseis necklaceZáhada náhrdelníku, který ukazuje Cersei Jaimemu. Cersei tvrdí, že je jediný na světě, ale jak vidíme Sansa dostala v 6. epizodě první série úplně stejný od Joffreyho. Takže to asi bylo celé jedna velká bouda na naivního brášku Jaimeho, aby se vydal do Dorne. Více o teorii na WinterIsComing.net.

Jaime na Black Ops misi 
Bron má svou snoubenku Lollys a nový ohoz a domeček na pláži. Ale Lollys starší sestru, takže to mu jen tak nebude "říkat Pane". Jaime mu však nabídne trip na jih a lepší snoubenku s krásnější domečkem.

HBO Game of Thrones s05e02: House of Faceless God in BraavosBronova chvilka se snoubenkou a myšlenky na klidný a pokojný život. Opravdu pěkný domeček na pláži.
Dorne
Poprvé jsme v Dorne, o kterém se mluví od samého začátku. Nebyl v úvodních titulcích, snad příště. Kdo poslal ten přívěšek Cersei? Bratr Oberyna Doran Martell je na vozíku, protože trpí dnou, i když nevypadá jako někdo, kdo by byl typickou obětí této nemoci způsobené často nadměrnou konzumací masa.

HBO Game of Thrones s05e02: Snake bracelet DorneEllaria jde za bratrem Oberyna. Krásný detail na její ruku, kde je náramek s prstenem v podobě hada. Údajně se to dá použít jako zbraň při podání ruky, což jsem zaslechl v jednom podcastu.
Tyrion ve větší krabici
Jedeme do Volantisu a Tyrion si vypráví s Varysem, další ekonomické natáčení, snad už tam konečně budou. Z Volantisu byla žena Roberta Starka, určitě si vzpomenete jak nahá na kožešinách psala dopis své matce krátce před Rudou svatbou.

Boží Zeď
Roztomilá je scéna Gilly a Shireen, která je trpělivější učitelka než Sam, taky umí číst už od tří let. Dovím se něco více o nemoci Grey Scale, ale hlavně se blíží volba velitele Noční hlídky. Celé to bylo poněkud rychlé, vůbec se s tím nepárali. Samova nominační řeč pro Jona byla boží a vše to rozhodl slepý strýček Aemon.

Danny Mereen management
Dario má RTG zrak jako Superman a vidí přes zeď. Danny má hezký small council, který vypadá jak jednání tripartity. Sledujeme cestu Dannerys za poznáním, obávám se, že bude dlouhá a bude bolet se na ni dívat. Zas po čase jedna poprava.

HBO Game of Thrones s05e02: House of Faceless God in BraavosDanny. Danny, Danny, jde to s tebou z kopce, už aby jsi zmoudřela a začala se chovat jako moderní matka, která nezavírá své děti do sklepa, navíc když ti menší dva za nic nemůžou.

Žádné komentáře: