2. května 2015

Game of Thrones S05E03: High Sparrow

Moje hodnocení: 85% [Série se rozehrává.]
Tři slova popisující epizodu: Game of Tommen (Hra o Tommena)
Počet shlédnutí: 2x

Nezapomeňte epizodu hodnotit na:
Jsem v mírném skluzu s psaním reakcí. Díl jsem sice viděl poprvé před třemi týdny, ale teprve teď začínám objevovat některá zajímavá místa. Nebudu se tentokráte věnovat všem částem, ale vyberu si jen některá.

HBO Game of Thrones s05e03: Moat CailinNové místo v titulcích má Moat Cailin, který je branou severu. Bohužel stále neuvidíme Dorne a ani Volantis.
Sochy v Domě červené a bílé
Když sledujeme jak Arya zametá a evidentně z toho není celá nadšená, jsou v detailu vidět jednotlivé sochy bohů, které jsou po stranách chrámu. V Hostině pro vrány, kapitole Arya, jsou popsány následovně:
"Nejbližší byla mramorová žena dvanáct stop vysoká. Z očí jí kanuly opravdové slzy, stékaly do mísy, kterou držela v náruči. Za ní byl muž se lví hlavou usazený na trůnu vyřezaném z ebenu. Z druhé strany dveří se vzpínal na zadních obrovský kůň z bronzu a železa. O něco dál rozlišila velkou kamennou tvář, bledé dítě s mečem, chundelatou černou kozu velikosti pratura, muže v kápi, opírajícího se o hůl. Ostatní pro ni byly jen tyčícími se tvary, napůl rozpoznatelnými v šeru"
O něco později v knize, se opět Arya věnuje výzdobě:
"Podél stěn tam stálo třicet rozdílných bohů, obklopených malými světýlky. Plačící žena byla oblíbenkyní starých žen, jak si Arya všimla; bohatí lidé dávali přednost Bakkalonovi, Bledému dítěti, námořníci Měsíčnobledé panně a králi Merlingovi. I Cizinec tam měl svůj oltář, třebaže se zřídkakdy stávalo, že by jej přišel někdo navštívit."
HBO Game of Thrones s05e03: Gods in the House of Black and WhitePoznáte, který bůh je který? Ten první nahoře zleva je asi Cizinec, vedle Lev noci a Černá koza, v druhé řadě Ohnivé srdce, Plačící pana a to poslední je asi Král Merling a Utonulý bůh, což usuzuji podle řas.
V chrámu by mělo být tedy celkem ztvárněno 30 bohů, mezi nimi: [ASOIF]
  • Lev noci (Lion of Night) je  bohem v zemi Yi Ti , ležící na východ od města Qarth.
  • Zahalený chodec (Hooded Wayfarer) je bohem, kterého uctívají chudí.
  • Bledé dítě (Bakkalon) uctíván bohatými, ale také vojáky, 
  • Měsíčnobledá panna (Moon-Pale Maiden) je oblíbená u námořníků. 
  • Plačící pana (Weeping Woman) z Lysu.
  • Cizinec (Stranger) toho dobře známe jako jednoho ze Sedmi, náboženství Westerosu a 
  • Král Merling (Merling King) další bůh námořníku, podle kterého jsou pojmenovány útesy v Úzkém moři.
  • Tvář (weirwood face) v čarostromu  jež je uctívan předky Aryi a patří mezí tzv. Staré bohy.
  • Utonulý bůh  (Drowned God) z Železných ostrovů, lidí Theona.
  • Planoucí srdce (fiery heart) Pána světla, kterého má ve znaku Stannis.
  • Černá koza z Qohoru (Black Goat of Qohor), bůh uctívaný krvavou obětí.
Jedna zajímavost k Braavosu na závěr, druhá dívka v chrámu je zřejmě slepá, z knížky lze usuzovat, že se bude jednat  Aryinu spolužačku Waif. Arya se také v této epizodě po 5 letech konečně převleče do nových šatů.

HBO Game of Thrones s05e03: Miranda at WinterfellKdyž Sansa dorazí na Winterfell je na nádvoří i skupina Ramseyho konkubín a Miranda nevrhá právě přátelský pohled na novou manželku svého perverzního kamaráda.
Cesta na Winterfell
Bavilo mě poslouchat spekulace, kam to vlastně Sansa s Malíčkem jede. Konečně je jasno. Dorazili na Winterfell, který se evidentně opravuje. Podle Ramsey Boltona, by asi u každé brány do hradu měly viset aspoň dvě z kůže stažené mrtvoly. Jedna věc, co nejen mě zaráží je otázka, jestli Malíček ví, co je Ramsey zač a jak mu skutečně záleží na Sanse. Celý rok se vedly vášnivé diskuze o tom, jak už ted "černá" Sansa bude jen všem kopat do zadku, ale zvládne sociopata typu Ramsey? Možná mu hrozí nebezpečí i od žárlivé Mirandy, která byla Ramseyho holka na výlety číslo jedna. V každém případě tohle je nejvíce cool dějová linka, protože není v knize a může nás čekat prakticky cokoliv. Nehledě na to, že jsem zvědavý, jakou roli bude nakonec hrát Brienne a Podrick.

Super byl záběr na Theona, jak se snaží Sanse vyhýbat. Pamatujete jak se Margaery před lety ptala Sansy jaký je vlastně Joffrey ve skutečnosti?

HBO Game of Thrones s05e03: High SeptonNejvyšší Septon to má rád dramatické a Malíčkovy provozovny se specializují na jakékoliv přání svých platících klientů.

Vrabčák / Sparrow
Konečně vidíme klíčovou postavu této série, nejvyššího vrabčáka, který vede náboženskou sektu, která chce reformovat hlavní náboženství Westerosu. Cersei v něm vidí doposud nevyužitou kartu, kterou chce použít ve své nebezpečné hře.

Herec Jonathan Pryce dostal nabídku do seriálu už daleko dříve, ale odmítl ji, protože nemá rád fantasy, až pozdější reputace seriálu, zvučná jména jeho kolegů a jejich reference jej přesvědčili, aby na roli náboženského vůdce kývnul. Je vidět, že si s tou rolí vyhraje, zatím jsme poznali jeho stránku ala papež František.

Teorie Reed/High Sparrow  [ASOIF]
K postavě nejvyššího vrabčáka se váže jedna fanouškovská teorie, která by nemusela být daleko od pravdy. Mohlo by se jednat o Howlanda Reeda, otce Jojena a Meery, kteří doprovázeli Brandona Starka za Zeď. Krása této teorie tkví v tom, že by Howland Reed mohl být jeden z posledních žijících lidí, kteří znají pravé rodiče Jona Snowa, protože byl s Nedem Starkem u smrti jeho sestry.

Žádné komentáře: