20. listopadu 2014

The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 (80%)

The Hunger Games: Mockingjay - Part 1, USA, 2014 - KatnissKatniss Everdeen jako Mockingjay, jak říkají slováci "Drozdajka".
Šel jsem na předpremiéru do Špalíčku. Tentokráte to nezačínalo o půlnoci, ale v lidských 20:30. První, co mě zarazilo, byly tři dlouhatánské fronty na popcorn, asi za to představení prodali více než za celý den. Původně jsem si chtěl dát oříšky, ale po 5min bez znatelného pohybu jsem to vzdal. Promítačku zapnuli o 10min později, asi aby udělali business. Kino bylo plné až po první řady a jen stěží šlo odhadovat, kdo tam byl mladší 14 let.

Třetí díl Hunger Games trilogie se mi četl nejhůře, je dost psychologický. Proto jsem si po filmu kladl otázku, co si z toho odnese někdo mezi 10 až 18 lety. Není tam ani za mák romantiky, ani tolik akce. Vlastně je to zaměřeno na vyrovnávání se posttraumatickým "válečným" syndromem, manipulaci a propagandu, tedy žádná jednoduchá témata. Tento díl buduje podhoubí pro závěrečné finále. Takže asi málokdo čekal nějaké sofistikovanější vyvrcholení. Lze říci, že karty budou rozdány a na šachovnici je druhý hráč - District 13 a prezidentka Coin.

Následují spoilery filmu, čtěte na vlastní nebezpečí! (Co bude dál nezmiňuji)

Jediný humorný prvek do filmu vnáší Effie, jinak si film pohrává spíše s depresivní náladou. Hodně se mi líbil Philip Seymour Hoffman jako Plutarch Heavensbee. Film je věnován jeho památce a jsem zvědav, jak se s tím vyrovnají v závěrečném díle. I když zvládnout digitálně zhubnout Peetu, zvládnou i jednoho mrtvého herce. Plutarch šikovně tahal za nitky a směřoval prezidentku Coin, to je taky největší deviza filmu. Scény, které v knížce nejsou, protože je neprožívá Katniss ze své perspektivy.

The Hunger Games: Mockingjay - Part 1, USA, 2014 - Castor a CressidaPro mě nejočekávanější z nových postav - Cressida v podání Natalie Dormer jako režisérka propagačního štábu Katniss.

Nejsilnější momentem filmu byla pro mě písnička The Hanging Tree, co zpívá Katniss u jezera. Jak jsem četl rozhovory, tak to bylo pro ni na filmu to nejtěžší. Začíná Katniss svým hrubým chraplákem bez doprovodu, když se pak přidá sbor a v montáží davové scény s přehradou, tak to funguje fantasticky. Jen mi vadí jedna maličkost, pokud to nejsou sebevražední atentátníci, ti lidé neměli opravdu, co ztratit. Tak nepůjdou s hurá stylem proti automatickým zbraním. V Avatarovi se to dalo omluvit, protože, co můžete čekat od modrých lidí.

The Hunger Games: Mockingjay - Part 1, USA, 2014 - Katniss a GaleJedna z mnoha scén, které nás nikam neposunou a tak trochu do filmu nepatří, ale je v knížce. Katniss a Gale dostanou volno na lov. Pěkný vizuál a uvidíme zblízka jelena.
Jinak film plyne jako potůček a etabluje District 13 a jeho obyvatele do celého světa Panam. Konec je v takovém místě, které se dalo čekat, ale jeden si hned řekne, že jim zůstala kupa akce do závěrečného filmu, a to byl asi i důvod, proč jsou filmy dva. Jedna poznámka na závěr District 13 byl v knížce trochu více surověji vylíčen, film nedává stejný dojem o situaci. District 13 nemá být lepší místo než Capitol, ale vojenská základna s ocelovou disciplínou podřízená jedinému cíli - pomstě.

Pokud chcete znát hodně kritický názor relativně nestranného diváka doporučuji recenzi mého guru Franty Fuky (dal 50%) a případně si přehrát příslušnou epizodu Odvážných palců (líbil se mi názor Ivči). Franta celkem vystihl určité nelogičnosti, které vyplývají z jedné zásadní věci. Kniha je z pohledu 18ti-leté Katniss, což však je potřeba ve filmu zachytit jinak a ne každý divák je dospívající dívka z hornické osady v lesích. Dodávám i odkaz na AVMania.cz, kde Ivča dala 70%. Jinak na ČSFD měl film krátce po preméře ve středu večer 78%, ale v sobotu dopoledne už 73%, jak začínají hlasovat i nezaujatí nefanoušci.

Co jsem sledoval a četl různé recenze, tak v čem se shodují:

  • je to natahované ... "rozšířená verze upoutávky na závěrečný film"
  • film věci zbytečně zjednodušuje, aby mladé publikum nemuselo moc přemýšlet
  • v celém filmu se nic nestane a když už to vypadá, tak je konec
  • Katniss někam přijede, leze po sutinách, aby mohla vidět zpustošenou zemi, brečí a pak si šípem sestřelí vznášedlo (vzpomněl jsem si na Rambo 3)

A na závěr se u filmu vyplatí počkat až na samý konec, aby jste viděli závěrečnou animaci loga pro poslední díl. Tak zas v listopadu 2015 ... "If we burn, you burn with us!".

Moje další příspěvky na téma Hunger Games:


... příspěvek bude aktualizován, nejedná se o konečnou verzi

Žádné komentáře: