25. července 2014

38. Martincův zákon: Nebrat si to osobně

Hra o trůny má přestávku, a tak jsem se dostal na podcastovou dietu, co se přísunu kvalitní materiálu do uší týče. Při hledání nových podcastu jsem narazil na Achieve Your Goals with Hal Elrod. Ve 23. díle se Hal věnuje emoční inteligenci a zaujali mě jeho tři klíče k lepší emoční inteligenci: [Elrod, 2014:ep23]
  1. Přijmi život dříve než se něco stane.
  2. Neber si nic osobně.
  3. Otoč nepřízeň osudu.
Zaujal mě zejména druhý bod, který varuje o automatickém vztahování si věci na sebe. Zažil jsem to několikrát, první reakce je živá představa fyzické likvidace původce mého vyvedení z rovnováhy. Jak tedy se k tomu postavit? S použitím přístupu kouče by mělo platit, že"každé chování má pozitivní úmysl" a "lidé dělají ta nejlepší možná rozhodnutí".
WikiHOW: How to Stop Taking Things PersonallyCo dělat pokud se tě něco osobně dotkne? Využij daru pochybností. Pokud máš tendenci si výroky a jednání jiných vztahovat na sebe, znamená to, že máš sklony předpokládat, že někdo na tebe útočí, když mohl jen žertovat nebo nebo má prostě špatný den. Jedná se často o instinktivní obranné chování. Zastav se však na chvíli. Možná to není o tobě. Nauč se tyto emoce zvládat. Nedělej předčasné závěry. [WikiHOW, 2014]
Malé kung-fu jak na to: [WikiHOW, 2014]
  1. Zastav se na chvíli, získej čas, udělej si odstup.
  2. Změň úhel pohledu. Proč to udělal? Jak to může vidět ze své situace on? Jsem objektivní nebo si promítám minulé zkušenosti do této situace. Představte si původce vašeho rozhození jako bezelstné malé dítě.
  3. Uvědom si, že jsi sebevědomá svobodná osobnost, která se nemusí nikomu zodpovídat.
  4. Řekni mu, jak se cítíš. Druhá strana nemusí vůbec tušit, jak na tebe jeho jednání působí. Snaž se vše řešit v klidu a pokojně.
  5. Přestaň si brát osobně i pochvaly. Když tě někdo chválí, tak jen vyjadřuje svůj pocit, ale ty sám zůstáváš nezměněn, protože jen ty víš, jak to skutečně je.
Co získáme? Větší svobodu, emoce nám nebudou kazit den. Konec obviňování, ospravedlňování a vymezování se. Můžeme mít v životě méně sporů, rozčilování, závisti a žárlivosti.

Žádné komentáře: