16. června 2014

Game of Thrones S04E10: The Children

Moje hodnocení: 85% [Rozloučení]
Tři slova popisující epizodu: Jojen's watch ended. (R.I.P. Jojen Reed)
Počet shlédnutí: 2x

Nezapomeňte epizodu hodnotit na:
Celá epizoda v poklidném tempu. Super scény Tyriona a Aryii, ale jinak tomu chybělo vždy něco k dokonalosti, chtělo by to více "šťávičky".

HBO Game of Thrones s04e10: Stannis and heavy horsesLetecký pohled na Stannisovu těžkou jízdu za zdí. Odpor byl marný. Kde jsou další obři a mamuti? Asi CGI rozpočet došel.
Začalo to tam, kde skončil předcházející díl (polovina závěrečného dvojdílu). Jon Snow jde vyjednávat, celé to bylo takové táhle. Ani chvíli jsem neměl o Jona strach. Po hodně dlouhé době vidíme toho, o kterém se hodně mluví, ale nemá žádnou scénu. Mance Rayder má konečně dialog s Jonem, ale hrubě jej naruší Stannis. Příjezd Stannise je epický, ale nemohl jsem se ubránit dojmu, že tak trochu přijel někam, kde zas tak potřeba nebyl, ale aspoň se vyjednávání vyřešilo rychleji.

HBO Game of Thrones s04e10: Jon Snow and burning Ygritte.V jednom podcastu si fanoušci dělali srandu, jak nezodpovědně se v seriálu zachází s otevřeným ohněm. Jon Snow odhazuje hořící louč v lese ...
Dojemné pohřební scény doplní několik zajímavých momentů. Pohled na lady Melisandre přes plameny a Shireen se svou divnou matkou. Pak si Jon naloží Ygritte a jede s ní k posvátnému stromu, jak to dělají na skutečném severu. Trochu mě štvaly ty neustále hlášky připomínající, že Jon miloval Ygritte a ona jeho. Divák snad není zas takový hlupák, aby zapomněl, ale je to hlavně pro američany.

HBO Game of Thrones s04e10: Bran and happy endingVypadá to jako šťastný konec, zdání však může klamat.
Opět po čase vidíme i Brandona, Hodora a oba Reedovi. Brandon fakt šíleně rychle roste a Hodor, už táhne dospělého chlapa a né roztomilého chlapce. Moc se mi líbilo, jak tvůrci natočili scénu před jeskyní. Okamžitě se mi vybavil film Jáson a Argonauti. Překvapila mě smrt Jojena, ale byla dobře využita. Splnil svůj úkol. V knize to je jinak, ale i tohle může fungovat.

HBO Game of Thrones s04e10: Brandon in the caveProč Hodor položil Brandona tak daleko, že se musí tolik plazit? Nikomu nevadí, co se všude okolo válí po zemi za podivnou dekoraci?

První pasáž scén v King's Landing byla taková dělostřelecká příprava pro závěr. Hora stále žije a je jasně ukázána budoucí role Qyburna. Konfrontace Cersei a Tywina byla opakováním již řečeného a vlastně nic nového nepřinesla, protože zmíněný incest je Tywinovi prostě fuk. Tak si Cersei aspoň vezme Jaimeeho, tentokráte je oboustranně dobrovolný sex, který je však natolik nudný, že jej nepotřebujeme vidět.

Dějová linka Daenerys nám řekne, že nic není tak růžové, jak to v její hlavě vypadá. Tak aspoň zavře dva nevinné draky do kobky, zatímco zlobivý drak si lítá čert ví kde. Z toho si příklad do svého rodičovství brát netřeba. Emocionální efekt na mě byl však nula. Daenerys mě poslední dobou jednoduše nudí. Světlým momentem této série byla její scéna s lékařskou prohlídkou Daria.

HBO Game of Thrones s04e10: Arya Valar morghulisValar morghulis - všichni musí umřít. Valar dohaeris - všichni musí sloužit. Konečně se dočkáme železné mince, kterou dal Aryii Jaqen H'ghar, když opouštěla Harrenhal.
A teď to začne. Tyrion a Arya vládnou tomuto dílu, jak název praví - Děti.

Nejprve se dovíme, že Podrick neumí uvázat koně. Pak dojde k setkání, které je pro čtenáře bonbónkem, protože je to v knize celé jinak, ale seriál už něco použil dříve. Brienne pozná Aryu podle Ohaře, ale jelikož je špatný diplomat, tak nedokáže Ohaře přesvědčit o tom, kdo je a proč je pro Aryu dobrá volba. Tak si to spolu rozdají. Arya má všeho už viditelně plné zuby. Všichni jsou mrtví, zbývá jí jenom Jon na Zdi. Rozloučí se tedy s umírajícím Ohařem, věnuje mu pár posledních okamžiku a ušetří ho případného okradení. Tady musím říci, že to Maisie Williams (Arya Stark) hraje fantasticky, hltám každý její pohled, každé gesto. Chápu, že jí je Brianne ukradená. Vzpomněl jsem si na scénu ze South Park: "Seru na vás, jdu domů."


HBO Game of Thrones s04e10: Tyrion and murder of passionTyrion ("malý lev") a jeho vražda z vášně. Ten poctivý zlatý řetěz dal Shae sám, jen tak se neroztrhne.

Jaimee pustí Tyriona. Na tuto scénu jsem čekal, v knize je to celé takové delirické. Stejně tak jako Maisie i Peter Dinklage (Tyrion Lannister - skřet) je boží. Má jít za Varysem, ale prostě mu to nedá. Použije tajnou chodbu, kterou k němu chodila do ložnice Shae, když byl pobočník Joffreyho. Prostě mu vše věřím. Shae uškrtí a vydá se za svým otcem, který je na záchodě, asi málo vlákniny nebo problém s prostatou. To, že lidé umírají nad nočníkem už avizoval Malíček v předminulém díle. Tyrion toho má taky plné zuby a prostě to do svého otce našije jako Joffrey do Rose.

HBO Game of Thrones s04e10: Arya leaving WesterosArya opouští Westeros, konečně bere osud do vlastních rukou. Směr Bravos.
Závěr je super. Varys dovede Tyriona do přístavu, přičemž je mu jasné, že se stal kapitální průser. Ještě, že má zkušenost s přepravováním lidí v bednách. Důležitý je moment, jak Varys zmizí, když zvony v King's Landing bijí na poplach. Další předzvěst pro další díly.

Scény s Aryou se točily na Islandu, příroda je tam nádherná. Přijede do malého městečka u moře (Saltpans), kde nakládají sůl do jedné lodě, která tam kotví. A dojde na motto této série Valar morghulis. Kapitán lodi má vyděšený výraz, když bere do rukou minci a podívá se na nevinnou Aryu. Ukloní se však a Arya se může bez jakýchkoliv otázek nalodit směr Bravos. Kdyby jen tušila, co daná mince znamená a na jakou cestu se vydala :)



Poznámky pod čarou:

  • Věděli jste, že soundtrack ke Hře o trůny, tedy instrumentální hudba a sbory se nahrávají v Praze? Český filmový orchestr a sbor se s autorem Raminem Djawadim spojují přes videokonference, a tak se řídí nahrávání.
  • Už po několikáté nebyla žádná nahá scéna i Shea byla v pyžamu.
  • V den vysílaní posledního dílu (15.6.) slaví v USA Den otců. Tak vše nejlepší Tywine.

Žádné komentáře: