9. června 2014

Game of Thrones S04E09: The Watchers on the Wall

Moje hodnocení: 60% [Bitva ve tmě]
Tři slova popisující epizodu: Válka a láska. (Láska mezi svištícími šípy a zmrzlým masem.)
Počet shlédnutí: 2x

Nezapomeňte epizodu hodnotit na:
Jako nebylo to špatný, ale přišel jsem si jako po dlouho očekávané hostině, kde jsem dostal jen salát, celé to mělo jednu barvu a chyběl to mu dezert na závěr.

HBO Game of Thrones s04e09: Sam and Gilly Gilly byla milým odlehčením celé epizody. A Sam, před odchodem do bitvy, jí dá konečně pusu.
Úvod byla děsná nuda, celých prvních 10min. Jediné, co mě pobavilo, byla celá zahalená Gilly s malým Samem, jak v bouři míjí tábor divokých za zdí. Kosovská beženkyně hadra. Prostě jsem se u toho zasmál, jak se jen tak otočí a odcupitá ke Castle Black. Rozhodně nelze díl srovnávat s Bitvou na Blackwater Bay. Ukáže se, kdo má koule a kdo ne. Mile mě překvapil Alliser Thorne, není zas takový idiot.

HBO Game of Thrones s04e09: Giant Archer Obři jsou impozantní lučištníci, ale škoda, že byla taková tma.
Bitva byla na TV poměry hezky povedená, včetně pár dost vtipných hlášek. Žádné davové CGI scény až na levně vypadající průlet kamer z útočících za zdí na zeď. Nej momenty:
  • První pohled na obry a mamuta a samozřejmě obří lučištník.
  • Sam a boj na hradbách Castle Black s Pypem. Pyp střílí z kuše: "Myslím, že tady umřeme". Sam mu nabíjí: "Když budeš pořád střílet vedle, tak určitě."
  • Jonas Slinth jde chránit Gilly do spižírny, jediná zbraň, co drží v ruce, je klíč.
  • Boj s obrem v tunelu. To bylo opravdu epické, skoro pocit, jak z četby knihy.
  • Sam jde pustit Ghosta: "Potřebujeme tě chlapče."
  • Malý kluk zastřelí Ygritte, která mu vystřílela vesnici.
Moment, kdy Jon držící v náručí umírající Ygritte a její poslední "You Know Nothing, Jon Snow", je prostě daň za to, že romantické publikum potřebuje svou dávku emocí. Bylo to příšerně kýčovité, dokonce i ztlumili vřavu bitvy. Jako mexická telenovela, ale odbili jsme si to, máme to za sebou a bude klid.

HBO Game of Thrones s04e09: Scythe Největší vychytávka obrany bylo tohle kyvadlo, řečené kosa (anglicky scythe). Všimli jste si té ruky, která zůstala vyset v poutku cepínu?
Závěr mě vůbec neuspokojil, vím proč to tak je, ale prostě to nebylo ono. Každopádně si tvůrci seriálu umě prohazují momenty, aby v seriálu byly, ale současně ne tam, kde v knize. Celá scéna s Craster's Keep tak dostává další rozměr a opodstatnění. ... a žádné nahé scény, už podruhé v této sérii.

Poslední epizoda bude pravděpodobně velký fičák a začínám si myslet, že mnoho bonbónků si nechají až na 5. sérii, protože to není možné ani stihnout v jednom díle.




Poznámky pod čarou:

  • Při druhém shlédnutí mám z epizody daleko lepší pocit (90%). Pěkně to ubíhá a když člověk nečeká, co se stane, tak si to náramně užije a kochá se řadou malých detailů.
  • Následující epizoda bude mít 1h a 6min. Jak někteří tvrdí, tohle bude fungovat skvěle jako dvojdíl.
  • Na netu jsou divoké diskuze u proma na poslední epizodu.

Žádné komentáře: