27. června 2013

10010: Soustředění

Na téma soustředění bylo toho již napsáno mnoho. Mozartovi se připisuje tento citát: "Rychlejší způsob jak udělat mnoho věcí, je dělat pouze jednu věc v jeden okamžik." Jsme zahlceni. Ze všech stran se na nás hrnou rušivé vlivy a bude to asi stále horší. Někdy je těžké odolat svodům okolí a věnovat se jen jedné věci. Často se mi stává, že v momentu, kdy začnu dělat jednu věc, začnou mi skákat myšlenky k jinému tématu. Je to boj. Proto však máme volbu. Můžeme si vybrat, co budeme dělat. Rozhodnout se.

How to Focus in the Age of DistractionMyšlenková mapa ukazuje, jak se soustředit v době častého vyrušování a rozptylování. Sice anglicky, ale naleznete užitečné tipy přehlednou firmou. Mapu jsem si vytiskl a hodil na dveře, jako inspiraci, až se příště v práci ztratím. [zdroj]

Síla volby nám dává možnost zbavit se vyrušování. Soustředění nás rychle přivede do rovnováhy. Často věnujeme zbytečně pozornost svým nezdravým návykům a lidem, kteří si to vůbec nezaslouží. Je potřeba se dostat do souladu se svými zájmy (cíli a záměry). Soustředění je o nastavení priorit a lze je zapnout a vypnout. Když se přepneme do soustředění, uvolníme svůj potenciál a dostaneme se jádru své tvořivé energie. [SUNNARBORG, 2011].

Afirmace na dnešní den: "Dokáži zapnout soustředění. Dokáži udržet soustředění a ponořit se do kreativního proudu." [SUNNARBORG, 2011]

Otázky: [SUNNARBORG, 2011]
  • Na co se soustředím?
  • Jak mi to posloužilo?
  • V čem to překáželo?
  • Jak bylo mohlo lepší soustředění zlepšit můj život?
Sunnarborg přirovnává soustředění k operační paměti (RAM). Která je velmi rychlá, ale má omezenou kapacitu, proto spuštěním více procesů současně může snadno dojít k zahlcení nebo dokonce přetížení. Stejně tak je třeba vypnout několik procesů v našem mozku, aby se mohl soustředit svou plnou kapacitou pouze na jednu věc, která je v daným okamžik pro nás důležitá.

Další příspěvky na téma soustředění:


Žádné komentáře: