25. srpna 2012

Strike Back

Kdysi jsem hodně žral americký seriál  The Unit o skvělé Delta Force plné správňáků. Nedávno jsem však narazil na podobný seriál s názvem Strike Back, který je v britském provedení a místo Delty tu máme SAS, respektive Sekci 20. Po shlédnutí posledního Sherlocka z dílny BBC, jsem si výrazně poopravil své mínění o britské tvorbě. Mimochodem hlavní postavu Sherlocka hraje Benedict Cumberbatch (budoucí Sauron a Šmak v novém Hobitovi) a Dr. Watsona Martin Freeman (budoucí Bilbo Pytlík ze Dna pytle). Hlavní postavou seriálu Strike Back je pak Richard Armitage jako John Porter (Thorin Pavéza v Hobitovi). Když připravuji tento příspěvek tak čekám na stažení třetího dílu třetí série.


Strike Back 1st seasonBritský pohled na Black Ops bez amerického patosu a trochu syrověji. Se skvělým Richardem Armitagem jako ex-SAS Johnem Porterem.

1. série

Celá první série je postavena na Johnu Porterovi, který je voják s téměř rytířskými ctnostmi. Jak vlastně jeho postavu vnímat, ukazuje rozhovor s jednou jeptiškou, která přemýšlí na tím, co pro něj znamená zabíjení.

sestra Bernadette (sirotčinec v Zimbabwe): Viděla jsem hodně zabíjení, pane Portere. Většina mužů to dělá pro potěšení. Ale vy...
...vy jste jako stroj.
Nevím, co mi nahání větší hrůzu.
Jste dobrý muž, kterého k nám poslal Bůh, pane Portere? Nebo zlý, kterému bychom neměli věřit?

(o něco později) 
sestra Bernadette: Už znám odpověď na svou otázku, pane Portere. Ať vás Bůh ochraňuje.

Strike Back Stonebridge a ScottDamien Scott a Michael Stonebridge nahradí Johna Portera v druhé a třetí sérii, protože jeho představitel natáčel na Novém Zélandu Hobita.
2. série

Více postav, více sexu a nějaký ten humor. Nové hlavní duo Američan Scott, kterému žádná žena neunikne, a vnitřně rozpolcený Brit Stonebridge funguje dobře. Trochu jsou jako Chip & Dale, i když něco schytají, tak jsou téměř nezničitelní a neustále smrtelně nebezpeční.

Strike Back 2nd seasonPlánování operace v Sekci 20.
(Zajímavá prověrka Sgt. Scotta, Col. Grantová si nechala svého amerického kolegu proklepnout tak, že mu ve Vídni nasadila do postele místní holku) 
Col. Eleanor Grant: Aktuality?
Marianna: Základní dojem, zdá se, že je v dobré formě. Pije alkohol, ale s mírou,  lže o své práci, přesvědčivým způsobem  a udržuje konverzaci neutrální a jasnou. Ve skutečnosti, z povrchního hlediska, jsem shledala seržanta Scotta zcela nepropustným, intelektuálně i emocionálně.
Col. Eleanor Grant: A zbytek?
Marianna: V posteli nedělal nic divného ani násilného. Nemluví ze spaní a ráno to skončil rychle a čestně.
Col. Eleanor Grant: Dobře. Přišel vám atraktivní?
Marianna: To je naprosto irelevantní.

Více o seriálu »

Žádné komentáře: