14. srpna 2012

Author Instinct 29 - první tisíc kilometrů

Kolo odpočívá ve Veverské Bítýšce, výlet na Šmelcovnu Údolím Bílého potoka. (11. srpna 2012)
Minulý týden jsem urazil prvních tisíc kilometrů na mém kole Author Instinct 29. Když jsem si jej bral dnes ze servisu, tak jsem se rozhodl, že se podělím o mé zkušenosti a postřehy.

Kolo jsem si kupoval před rokem a vlastně je první, které jsem si kupoval sám. Před tím jsem měl Kellys, který se mě líbil hlavně díky designu. Jeden z parametrů, jaké kolo si vybrat, byl pro mě servis. Nejblíže mám Hape, měl jsem s ním dobré zkušenosti, tak byla volba jasná. Zašel jsem tam.

Můj požadavek byl mít kolo na cestu do práce a občasné výlety. 90% jsem chtěl jezdit po silnici a 10% v terénu, rád však skáču obrubníky. Horní limit ceny  byl 30tis. Kč. Jelikož mám přes 180cm a přes 110kg, tak mi hned doporučili MTB s 29" koly. Dostal jsem na vyzkoušení Specialised a Author. Jakmile jsem se projel, tak to byla láska na první šlápnutí. Zatímco Specialised pode mnou plaval, Author byl krásně tvrdý a cítil jsem, jak se síla přenáší do jízdy. Jediné, co jsem musel zkousnout byl design, který jsem u Authora nikdy moc nemusel, ale nakonec jsem rád. Jen sehnat bílo -  zeleno - černé doplňky nebylo tak snadné.

První čeho si člověk na kole s velkými koly všimne je větší poloměr otáčení. Zatáčky si je třeba více najíždět. Taky do kopce je potřeba vynaložit více síly (údajně o 10%), to je však vykoupeno brutální rychlostí z kopce a stabilitou na obtížnějším terénu. Jakmile se to kolo rozšlape, tak je k nezastavení. Jedinou slabinou kola jsem tak já sám a moje fyzička. Jak dokazují mé záznamy na RunKeeper.

Jediný problém s kolem za rok byl od začátku rychloupínák sedla, který nedržel, bylo třeba dotahovat natvrdo nimbusem. Jinak absolutní spokojenost a žádný defekt. Po 1tis. km byl vyměněn řetěz a zbroušena a seřízena přední brzda.
Authot Instict 29, ver. 2011 zdroj: http://www.author.cz/kola/2011/instinct-29-4/Author Instinct 29. Rám: triple butted dural 6061 29". Přední vidlice ROCK SHOX Recon Gold TK 29 vzduchová uzamykatelná (80 mm). Měnič SHIMANO SLX. Pneu MAXXIS Cross Mark 29" x 2.10"

Žádné komentáře: