6. května 2012

Jeden den v týdnu vypnu

Homer taky občas odpadne.Takhle nějak vypadala moje sobota, jen nebyl žádný alkohol.
Když mi kdysi Filip říkal, že jeden den v týdnu nemá nic naplánované, nic nemusí, nic nedělá a prostě vypne, tak mi to připomnělo moje katatonické stavy, do kterých se mi tělo pravidelně v sobotu přepne.

Proč sobota? Pro sobotu nemám žádné rituály jako pro pracovní den. Dalo  by se říci, že se potýkám se svobodou. Moje tělo reaguje letargií:
  1. chce jíst,
  2. mozek se chce zabavit - film, hra nebo chat,
  3. panická nechuť k "práci" (uklízení, učení se, příprava věcí do práce),
  4. spím, když se mi chce spát.
Svým způsobem je to asi automatická obrana organismu na stres, kterému je vystaven v pracovní dny. V neděli jsem pak poměrně činorodý, o čemž svědčí, že tento příspěvek píši v neděli ráno. Ovšem musím se vyrovnat s pocitem viny. Asi mám v sobě hluboce zakořeněnou protestantskou etiku.

Benjamin Franklin (1706-1790): „Mysli na to, že peníze mají plodnou a úrodnou povahu. Peníze mohou produkovat peníze a jejich oddenky mohou nést ještě více a tak neustále. Pět šilinků dobře vydaných představuje šilinků šest, a dále sedm šilinků a tři pence a tak dál až do sta liber šterlinků. Čím více peněz je, tím více při obratu produkují, takže užitek roste a ještě rychleji. Kdo zabije bachyni, zničí tím celé její potomstvo až do tisicího kolena. Kdo promrhá pětišilink, zabíjí všechno, co jím mohl vyprodukovat, celé roty liber šterlinků.“ [Weber, 1998, s. 187–198].

Promrhaný den mi vyhodnocuje mozek jako ten "promrhaný pětišilink", že je něco špatně. Cítím pocit viny, tíseň a zmar. Co s tím? Evidentně takový den potřebuji? Napadá mě jedno - totální offline. Kdyby se mi povedlo celý den odpojit z "Matrixu" a relaxovat skutečně - zenovým způsobem. Co na to radí Zenhabits?

Day-off pravidla (ver. 0.1):
  1. Vypnout mobil.
  2. Vypnout router.
  3. Odpojit TV kabel.
  4. Najít si zábavu: 
    • četba (Kindle je povolen)
    • poslech (iPod je povolen)
    • pohyb (zen-walk, inline, kolo, střelba)
    • kreslit
    • meditace v přírodě
  5. čistit, čistit, čistit (Ho´oponopono)
  6. Nintendo Wii povoleno, ale jen offline hry.
Pak je to vlastně plánovaná aktivita, která mě bude bavit a den bude mít smysl - nebude promrhaný. tohle kung-fu by mohlo fungovat.

Slyšeli jste o wu-wei?

Wu-wei je pojem z taoismu a znamená „nicnedělání“. Je to svobodné jednání, zbavené dřiny a žádosti. Je to spontánní postoj, který ti umožňuje se přizpůsobit dané situaci bez jakéhokoli úsilí. Pohyby řídí jádro tvé bytosti, vědomí ryzího vnímání, ryzího bytí, v němž je zbytečná křečovitá snaha a touha, takže klidně cvičíš dál a vůbec nezáleží na tom kdy, jak často a jak dlouho. A když takto cvičíš, splní se všechny tvé požadavky samy od sebe. [MAGYAROSY]

Žádné komentáře: